Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata turcă a INVADAT Siria. Operațiune de amploare în Nordul Siriei/ UPDATE

http://www.aljazeera.com/
turcia siria

Armata turcă şi forţele coaliţiei internaţionale antijadiste au lansat miercuri dimineaţă o operaţiune pentru alungarea grupării jihadiste Statul Islamic din oraşul sirian Jarablos, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, a indicat biroul premierului turc, potrivit AFP şi Reuters. 

"Forţele armatei turce şi cele aeriene ale coaliţiei internaţionale "au lansat o operaţiune militară vizând curăţarea districtului Jarablos din provincia Alep de organizaţia teroristă Daesh", acronimul arab pentru Stat Islamic, potrivit unui comunicat oficial.

UPDATE: Surse militare citate de presa turcă au precizat că tancurile care au intrat în Siria au distrus 70 de ținte  aparținând ISIS și rebelilor kurzi.

Vezi și: SONDAJ - Cifre ȘOC pentru Firea și Ponta în sondajele PNL

Agenţia de presă turcă Anadolu a precizat că operaţiunea a început la ora locală 04:00 (01:00 GMT) şi are ca obiectiv secundar să "întărească securitatea frontierei şi să păstreze integritatea teritorială a Siriei". 

Armata turcă a lansat tiruri de artilerie asupra oraşului de frontieră sirian Jarablus în jurul orei 01:00 GMT, în timp ce avioane militare ale SUA au bombardat poziţii ale Stat Islamic, ca parte a operaţiunii, au declarat surse militare turce, citate de Reuters. 

Un grup al forţelor speciale turce, sprijinite de avioane americane din cadrul coaliţiei antijihadiste au trecut în nordul Siriei, dar incursiunea terestră nu a început încă, în prezent acţionându-se în sensul pregătirii unui coridor de trecere pentru alte trupe, a indicat agenţia britanică de presă. 

Potrivit postului de televiziune NTV, un mic număr de membri ai forţelor speciale turce au intrat câţiva km în interiorul teritoriului sirian pentru a securiza zona înaintea unei posibile incursiuni care pare iminentă. 

Avioane F-16 turce au bombardat poziţii ale jihadiştilor la Jarablos, pentru prima oară de la doborârea în noiembrie 2015 a unui bombardier rusesc de către un avion de vânătoare turc la frontiera turco-siriană, mai adaugă acelaşi canal de televiziune. 

Marţi seara, Turcia s-a declarat pregătită să sprijine o operaţiune pentru alungarea Stat Islamic din Jarablos, după ce tiruri de mortiere şi rachete au vizat teritoriul său la Karkamis şi oraşul de frontieră turc Kilis, situat mai la vest. 

În acelaşi timp, sute de rebeli sirieni susţinuţi de Ankara se pregăteau de partea turcă a frontierei pentru o ofensivă vizând preluarea controlului asupra Jarablos, ultimul punct de trecere controlat de Stat Islamic la frontiera turco-siriană - conform unor surse ale rebelilor şi Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

Pentru Turcia, această operaţiune este motivată de dorinţa de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localităţi de către miliţiile kurde şi de a "deschide un coridor pentru rebelii moderaţi", a subliniat un responsabil turc. 

Anunţul lansării operaţiunii la Jarablos intervine în contextul în care vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri dimineaţa la Ankara, unde urmează să aibă discuţii cu premierul Binali Yildirim şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu declarase anterior: "Noi nu vrem Daesh nici în Irak şi nici în Siria. Vom oferi orice tip de sprijin operaţiunii (de alungare a jihadiştilor) din Jarablos".
AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.