Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană a țintit 'sus' - General rus din cadrul Forțelor Aeriene ale Rusiei a fost ucis

Foto Twitter
Kanamat Botashev general rus ucis

Generalul-maior în retragere al Forțelor Aeriene Ruse, Kanamat Botashev, a fost doborât și ucis pe cerul deasupra Ucrainei. Informații despre moartea pilotului au fost confirmate pentru BBC de către trei foști subalterni ai lui Botashev, care au ținut legătura cu acesta după încheierea serviciului.

Botashev este unul dintre cei mai importanți piloți din cadrul Forțelor Aeriene ale Rusiei. Înainte de pensionare, a fost comandantul unui regiment de aviație. Acesta a fost un pilot-lunetist. Potrivit Ministerului rus al Apărării, pregătirea unui astfel de pilot durează aproximativ 10-12 ani și costă 8 milioane de dolari, potrivit BBC, anunță b1tv.ro.

Pe 22 mai, Statul Major al Ucrainei a raportat că un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât deasupra regiunii Lugansk și că pilotul nu a avut timp să se ejecteze.

Cariera militară a lui Botashev a fost întreruptă în iunie 2012, când a fost acuzat de prăbușirea unui avion de luptă Su-27 lângă Petrozavodsk. După cum scria Novaya Gazeta , generalul i-a cerut unui prieten al său, cu grad de colonel, să-l lase să pilotez aeronava, deși nu avea permisiunea să zboare.

În timpul zborului, Botashev a decis să facă acrobații, dar a pierdut controlul: „Am vrut doar să pilotez un astfel de avion de luptă, dar nu am ținut cont de faptul că această aeronavă are propriile sale caracteristici”, a explicat Botashev la proces.

În același timp, s-a dovedit că Botashev a procedat similar în 2011, când a zburat cu aeronava Su-34. Drept urmare, Botashev a fost găsit vinovat de accidentul aviatic și condamnat la patru ani de închisoare și o amendă de 5 milioane de ruble.

După proces, Botashev s-a retras din forțele armate și a lucrat ca vicepreședinte la DOSAAF din Sankt Petersburg, o organizație paramilitară.

204 avioane militare rusești au fost doborâte

Cum a ajuns generalul pensionar în vârstă de 63 de ani să piloteze un Su-25 în Ucraina nu este clar. Foștii subalterni ai lui Botashev au sugerat că „pur și simplu nu putea sta departe”.

De la începutul lunii martie, birourile militare ruse de înregistrare și înrolare, organizațiile patriotice și PMC Wagner au militat activ pentru a atrage oameni care să fie trimiși în Ucraina. Potrivit unor surse BBC, cel puțin nouă soldați ruși pensionari în vârstă de peste 50 de ani au murit în Ucraina.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, din 24 februarie, 204 de avioane militare rusești au fost deja doborâte. Ministerul rus al Apărării nu comentează aceste cifre și nu a actualizat informații despre pierderile sale de la sfârșitul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.