Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană avansează și preia inițiativa pe front (comandant-șef)

Facebook
razboi-tancuri

Trupele ucrainene creează condiţiile necesare pentru a avansa pas cu pas şi a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă, a declarat luni seara comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Liniile de apărare ale Kievului sunt stabile, iar trupele sale resping tentativele ruşilor de a contraataca şi de a distrage atenţia forţelor ucrainene de la alte sectoare ale frontului, a declarat Zalujnîi într-un comunicat postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Lupte grele sunt în curs de desfăşurare şi, pas cu pas, trupele ucrainene continuă să creeze condiţiile necesare pentru a avansa. Iniţiativa este de partea noastră", a afirmat comandantul şef al armatei ucrainene după o convorbire telefonică purtată luni cu şeful Statului Major Interarme al SUA, Mark Milley.

În acelaşi timp, generalul Zalujnîi susţine că liniile de apărare ale Ucrainei sunt solide. "În unele direcţii, inamicul desfăşoară asalturi intense, dar fără succes. Acest lucru este legat în special de încercările lor de a distrage atenţia forţelor ucrainene de la anumite zone ale frontului", a declarat el.

Maliar a mai spus că, în ultima săptămână, a crescut intensitatea bombardamentelor ruseşti pe frontul de est.

Viceministrul apărării ucrainean, Hanna Maliar, a declarat că Rusia îşi foloseşte toate resursele pentru a opri înaintarea Kievului, dar că trupele ucrainene continuă să avanseze spre oraşele Melitopol şi Berdiansk, la sud de Marea Azov.

Contraofensiva merge lent

Ucraina a lansat o contraofensivă la începutul verii, încercând să recucerească părţi de teritoriu capturate de Rusia în sudul şi estul ţării. SUA şi alţi aliaţi occidentali au trimis Ucrainei arme şi au antrenat soldaţi ucraineni pentru a ajuta Kievul cu această contraofensivă.

Ucraina a recucerit până în prezent mai multe sate în sudul ţării şi o parte din teritoriu în jurul oraşului în ruină Bahmut, în est. Kievul nu a încercat încă o străpungere majoră a liniilor ruseşti puternic apărate.

Oficialii ucraineni resping criticile potrivit cărora avansează încet, argumentând că încearcă să evite pierderi grele de vieţi omeneşti şi tehnică prin atacarea liniilor ruseşti bine fortificate, cu câmpuri de mine antiterestre.

La rândul său, Moscova susţine că contraofensiva ucraineană a eşuat.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat luni că a avut o convorbire telefonică cu omologul său american Antony Blinken, în timpul căreia a solicitat rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.