Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană publică un video instructiv care îi învață pe ruși cum să se predea unei drone

businessinsider.nl
soldati care se predau unei drone

Armata ucraineană a publicat un videoclip de instrucțiuni cu un ghid pas cu pas pentru soldații ruși despre cum să se predea la una dintre dronele sale. Videoclipul face parte din proiectul ucrainean "Vreau să trăiesc", o linie telefonică de urgență care îi încurajează pe rușii care sunt reticenți să lupte în Ucraina să se predea, informează businessinsider.nl.

Videoclipul, care este narat în limba rusă, arată trei bărbați în uniformă și cu brățări albe într-un tranșeu în cadrul unui peisaj înzăpezit. De acolo, ei sunt conduși în captivitatea ucraineană de un mic quadcopter roșu.

Imaginile sugerează că rolul vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), cunoscute în mod obișnuit sub numele de drone, pe câmpul de luptă ucrainean se extinde rapid, chiar și în zona sensibilă a capitulării.

Videoclipul susține că scopul este de a face procesul de capturare mai sigur. Soldații care se predau sunt instruiți să contacteze linia telefonică directă "Vreau să trăiesc" pentru a stabili din timp ora și locul întâlnirii. "Odată verificat, mergeți la locul respectiv la ora exactă indicată", se spune în videoclip.

Având în vedere timpul scurt de zbor al unei drone, se notează în videoclip, "precizia și promptitudinea sosirii sunt esențiale". Odată ajunși la fața locului, soldaților li se spune să aștepte apariția dronei - sau instrucțiuni suplimentare.

"Văzând drona în câmpul vizual, stabiliți contactul vizual cu ea". Soldații ar trebui apoi să ridice brațele și să semnalizeze că sunt gata să o urmeze. După aceea, drona se va deplasa în sus și în jos câțiva metri, înainte de a pleca la pas în direcția celor mai apropiați reprezentanți ai armatei ucrainene, se arată în videoclip.

content-image

Videoclipul avertizează, de asemenea, că bateria dronei se poate descărca, caz în care aceasta se va întoarce la bază, iar soldații ar trebui să rămână pe loc și să aștepte una nouă. În acest caz, noua dronă trebuie să fie întâmpinată cu contact vizual și cu brațele ridicate.

Înregistrarea video arată cum cei trei bărbați în uniformă se întâlnesc în cele din urmă cu soldații ucraineni cu brațele ridicate, după care se întind cu fața în jos pe pământ pentru a fi percheziționați. "Soldați ruși, păstrați această instrucțiune pentru dumneavoastră", recomandă videoclipul. "Distribuiți-o printre colegii și cunoscuții voștri. Salvați mai multe vieți".

"Vreau să trăiesc" a fost lansat în septembrie, chiar înainte ca Putin să anunțe mobilizarea parțială a rezerviștilor - o măsură nepopulară care a chemat aproximativ 300.000 de ruși care nu sunt în serviciul activ pentru a se alătura războiului din Ucraina.

Ucraina susține că serviciul a primit mii de solicitări din partea rușilor. Insider nu a reușit să verifice acest număr. Într-un interviu anterior cu Kyiv Post, purtătorul de cuvânt al proiectului, Vitaliy Matvienko, a explicat că rușii pot chiar să contacteze linia telefonică în mod preventiv, pentru a-și înregistra intenția de a se preda înainte de a fi trimiși fizic în Ucraina. Proiectul spune că cei care se predau vor fi întâmpinați în conformitate cu termenii Convenției de la Geneva, care garantează siguranța necombatanților.

La sfârșitul lunii noiembrie, Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit imagini filmate cu o dronă care arată un bărbat în uniformă de soldat rus care merge cu brațele ridicate - un exemplu, a spus acesta, de dronă care mediază o predare. Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit, de asemenea, drone pentru a transmite mesaje text care îi ispiteau pe ucraineni să se predea, a relatat agenția de știri de stat TASS, deși nu este clar cât de reușită a fost această inițiativă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.