Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armenia examinează iniţiativa aderării la Uniunea Europeană

Armenia4EU
Armenia UE

Ministerul armean al Afacerilor Externe a făcut recent un anunţ important: examinăm o serie de aspecte importante, inclusiv aderarea Armeniei la Uniunea Europeană, relatează Gazeta preluată de Rador Radio România.

Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoan, a declarat că Erevanul examinează o serie de 'noi oportunități' pentru politica sa externă, inclusiv aderarea Armeniei la UE. El a făcut această declarație într-un interviu acordat pentru TRT World.

'Nu voi dezvălui un secret atunci când voi spune că în această serie (printre problemele de politică externă aflate în discuție - n.red.) există și iniţiativa aderării la UE', a precizat ministrul armean.

Înainte de această declaraţie, președintele Parlamentului Armeniei, Alen Simonian, a anunţat că Armenia este un stat democratic și are dreptul să se gândească să devină candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunţat că Uniunea Europeană și Armenia au decis să înceapă extinderea parteneriatului lor. Acest anunț a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă care a urmat după reuniunea Consiliului UE-Armenia.

Potrivit lui Borrell, încă din luna octombrie 2023, autoritățile armene și-au exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, după ce au început să lucreze la modalități de consolidare a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Armenia.

Începând din 20 februarie 2023, o misiune a UE îşi desfăşoară activitatea în Armenia, la granița cu Azerbaidjanul. Numărul de personal a crescut de la 100 la 209 de persoane în mai puțin de un an.

La sfârșitul lunii august, Erevanul a semnat un acord cu UE care oficializează statutul misiunii de monitorizare a Uniunii Europene în republică. La 25 ianuarie 2024, Executivul Armeniei a aprobat ratificarea Acordului cu Uniunea Europeană privind statutul misiunii de observatori.

Ministerul azer de Externe și-a exprimat îngrijorarea sa faţă de ambasadorul UE în Azerbaidjan cu privire la misiunea de observatori desfăşurată în Armenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.