Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armin Laschet, cel mai probabil noul cancelar al Germaniei, vrea să colaboreze MAI BINE cu Rusia: despre China spune că este un rival sistemic

www.gettyimages.com
armin laschet

Armin Laschet, favorit să preia postul de cancelar al Germaniei, a avertizat asupra pericolelor unui nou război rece împotriva Chinei, fiind de acord cu Angela Merkel că Beijingul este atât un partener, cât şi un rival sistemic, arată Blacknews.ro.

Laschet vorbea a vorbit cu reporterii Financial Times după prima călătorie oficială a președintelui SUA, Joe Biden, în Europa, care a fost dominată de avertismente cu privire la provocarea pe care China o reprezintă pentru Occident. Biden a arătat clar că vrea să colaboreze cu aliații pentru a reduce ambițiile Chinei.

Într-un amplu interviu, Laschet, liderul Uniunii Creștin-Democrate din Germania, a sugerat că mulți din Europa erau sceptici cu privire la atitudinea șubredă a lui Joe Biden față de China.

„Întrebarea este – dacă vorbim despre 'restrângerea' Chinei, aceasta va duce la un nou conflict? Avem nevoie de un nou adversar? ” a spus el. „Și acolo răspunsul european a fost precaut, pentru că, da, China este un competitor și un rival sistemic, are un model diferit de societate, dar este, de asemenea, un partener, în special în lucruri precum combaterea schimbărilor climatice.”

Laschet a cerut, de asemenea, scoaterea Rusiei din „zona rece”, spunând că Occidentul trebuie să încerce să „stabilească o relație sensibilă” cu Moscova. „Ignorarea Rusiei nu a servit nici intereselor noastre, nici ale SUA”, a spus el, lăudând decizia lui Biden de a-l întâlni pe președintele rus Vladimir Putin la Geneva săptămâna trecută.

Cu trei luni până la alegerile care vor îl vor desemna pe succesorul lui Merkel în funcția de cancelar, sondajele sugerează că CDU-ul lui Laschet este pe cale să câștige, deși se confruntă cu o provocare puternică din partea opoziției Verzilor. Un posibil rezultat este o coaliție CDU-Verzi, prima din istoria Germaniei, cu Laschet în calitate de cancelar.

În timpul interviului, Laschet s-a străduit să sugereze continuitatea politicilor lui Merkel. Cei doi au biografii personale foarte diferite, dar „am fost întotdeauna de acord asupra problemelor fundamentale”.

China

Un numitor comun pare să fie China. Merkel a fost adesea acuzată că și-a temperat criticile cu privire la încălcările drepturilor omului din China, de teamă să nu aducă atingere intereselor companiilor germane active în China.

Laschet a spus că Germania nu ar trebui niciodată să se ferească de abordarea „problemelor critice”. „Dar nu sunt sigur că a vorbi mereu, cu voce tare și agresiv, în public, despre situația drepturilor omului dintr-o țară duce într-adevăr la îmbunătățiri la fața locului”, a adăugat el.

„Deseori putem avea rezultate mai bune în domeniul drepturilor omului abordând probleme în conversațiile private cu liderii din alte țări, decât vorbind despre asta în conferințe de presă.”

Această abordare gentilă ar putea crea un potențial conflict cu Verzii, care sunt mult mai dornici să conteste China în mod public asupra istoricului drepturilor omului, precum și tensiuni cu administrația Biden.

Poziția dură a lui Biden față de China a fost evidentă în timpul turneului său european. Comunicatul summitului G7 a criticat Beijingul cu privire la drepturile omului, comerț și lipsa de transparență cu privire la originile pandemiei de coronavirus.

Întrebat dacă el crede că Biden încearcă să tragă Europa într-un nou război rece, Laschet a respins această ipoteză, spunând că are „dreptate” să vadă China drept „una dintre cele mai mari provocări pentru noi, de exemplu în ceea ce privește noile tehnologii” și că dorește „să consolideze cooperarea între democrații ”.

Dar tot el a mai spus că Occidentul ar trebui să reziste să se strecoare într-o mentalitate de război rece atunci când a venit la concursul său geopolitic cu China. „Secolul 21 este foarte diferit și prisma modului în care arăta lumea înainte de 1989 oferă sfaturi limitate”, a spus el. „Avem o lume multipolară [acum] cu actori diferiți.”

Laschet a insistat, totuși, că nu va fi o atingere ușoară asupra Chinei. „Aș încerca să încurajăm parteneriatul nostru ori de câte ori este posibil și, în același timp, să precizez la ce ne așteptăm de la China: să accepte reciprocitatea, să îmbrățișeze multilateralismul și să respecte drepturile omului.”

În ceea ce privește Rusia, Laschet a spus că a insistat întotdeauna că anexarea Crimeii este o încălcare „inacceptabilă” a dreptului internațional. Dar el a susținut, de asemenea, că Rusia, membru al Consiliului de Securitate al ONU, nu ar trebui ignorată sau „micșorată”.

El a luat în discuție, de exemplu, faimoasa caracterizare a Rusiei făcută de către Barack Obama ca „putere regională”, spunând că aceasta este una dintre cauzele creșterii tensiunilor dintre Moscova și Occident în ultimul deceniu.

„Este cea mai mare țară din lume, o putere nucleară”, a spus el, adăugând că abordarea lui Biden – restaurarea ambasadorilor, descrierea Rusiei ca „mare putere” și „luarea în serios a Rusiei ca interlocutor” – a trimis un „semnal foarte important”.

Despre gazoductul Nord Stream 2

Laschet a apărat gazoductul Nord Stream 2, proiectul Gazprom aducând gaze naturale direct în Germania din Rusia peste Marea Baltică, spunând că Germania va avea nevoie de mai mult gaz pe măsură ce elimină treptat energia nucleară și energia pe cărbune.

Dar a avut și un avertisment pentru Moscova: conducta „nu trebuie să devină un instrument geopolitic împotriva Ucrainei”. „Interesele Ucrainei trebuie protejate”, a spus el. „Și dacă rușii nu respectă acest lucru, baza acordului NS2 va înceta să mai existe”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.