Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arta digitală şi-a făcut debutul la cel mai important târg de artă contemporană din Orientul Mijlociu organizat la Dubai, alocând 17 galerii NTF-uri

coruzant.com
nft celebritati arta criptomonede

Arta digitală şi-a făcut debutul la cel mai important târg de artă contemporană din Orientul Mijlociu organizat la Dubai, în bogatul emirat din Golf care doreşte să devină un hub internaţional de criptomonede, relatează luni AFP, citat de Agerpres.

Târgul Art Dubai, ajuns la a 15-a ediţie, a reunit în perioada 11 - 13 martie peste o sută de comercianţi de artă locali şi străini şi a dedicat o întreagă aripă artei virtuale, alocând 17 galerii şi platforme pentru vânzarea de NFT-uri, sau obiecte digitale autentificate.

NFT-urile - jetoane nefungibile - reprezintă certificate de autenticitate şi de proprietate inviolabile, bazate pe tehnologia blockchain, aceeaşi care autentifică tranzacţiile de criptomonede.

Directoarea executivă a Art Dubai, Benedetta Ghione, a explicat decizia de a le scoate în evidenţă prin "interesul şi întrebările" pe care le suscită, dar şi prin "rolul unic pe care Dubai vrea să-l joace ca hub cripto emergent".

"A fost momentul potrivit şi locul potrivit", a adăugat ea.

După semnarea, în decembrie, a unui acord cu Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume, autorităţile emirate au anunţat săptămâna trecută adoptarea unei legi privind activele virtuale şi crearea unei autorităţi de reglementare a criptoactivelor.

Creştere exponenţială

Această etapă "consolidează poziţia Emiratelor Arabe în acest sector" şi vizează să asigure "transparenţa şi securitatea pentru investitori", a comentat pe Twitter conducătorul Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum.

Galeriile NFT, pe de altă parte, îl văd ca un semnal pozitiv pentru afaceri, deţinătorii de criptomonede fiind din ce în ce mai interesaţi de arta digitală ca modalitate de investiţie.

"Comunitatea cripto din Dubai creşte exponenţial", a declarat cu entuziasm Jennifer Stelco de la Colectivul Morrow, care a prezentat aproximativ douăzeci de opere digitale, dintre care aproape jumătate au fost produse de artişti din regiune.

Printre acestea se numără lucrarea semnată de Vesa, un finlandez stabilit în Dubai, printre cei mai bine cotaţi artişti prezenţi la târg. Pictura sa, care combină pictura şi fotografiile procesate pe calculator, este propusă pentru 50 de Ethereum (o criptomonedă), echivalentul a aproximativ 120.000 de euro, la cursul actual.

"(...) Am vândut o lucrare de Magda Malkoun cu 3 Ethereum (aproximativ 7.000 de euro)", a declarat Jennifer Stelco.

Malkoun, artistă libaneză, creează imagini animate din colaje reprezentând oraşul său, Beirut, în formă de femeie.

Boom-ul NFT-urilor la nivel mondial, ilustrat prin vânzarea record de anul trecut a operei artistului american Beeple, cu peste 68 de milioane de dolari, a încurajat, de asemenea, galeria Emergeast să se orienteze către arta digitală.

Prima platformă online din Orientul Mijlociu, creată în 2014, Emergeance vede astăzi în NFT-uri o oportunitate pentru artiştii din regiune "de a-şi lărgi audienţa, de a ajunge la colecţionari şi non-colecţionari de artă", a explicat cofondatoarea sa, Nikki Meftah.

Totodată, le permite artiştilor un trai mai bun deoarece primesc redevenţe de fiecare dată când munca lor este revândută, a adăugat ea.

În faţa entuziasmului investitorilor faţă de NFT-uri, artista Aicha Juma din Emiratele Arabe Unite, specializată în sculptură şi pictură, a atras însă atenţia că, după părerea sa, arta ar trebui să fie mai importantă decât tehnologia. "Oamenii sunt interesaţi de mediu, de tehnologie", a admis ea, adăugând că "tehnologia este extrem de importantă, asta este de netăgăduit", însă "aş vrea ca oamenii să fie interesaţi şi de artă şi de mesajul transmis". Artista s-a alăturat lumii virtuale în urmă cu câteva luni reluând crochiuri pe care le creează în stare de meditaţie pe o tabletă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.