Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Arta ne uneşte', un eveniment cu artişti ai Şcolii 'Francisc Hubic', ]n Oradea

primaria-oradea

Zeci de artişti, elevi şi profesori ai Şcolii de Arte "Francisc Hubic" din Oradea vor ieşi vineri după-amiază în Parcul Libertăţii din Oradea, pe malul Crişului Repede, pentru a interacţiona muzical, coregrafic şi plastic în mijlocul orădenilor interesaţi de cultură, într-un eveniment numit "Arta ne uneşte", organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, conform agerpres.

"Profităm de vremea bună şi de relaxarea pandemică şi împreună cu cei mai buni elevi ai noştri, cu profesorii lor de la specializările şcolii, alături de colegii de la Promovarea Culturii Tradiţionale ne-am gândit să oferim un eveniment interactiv în care într-adevăr arta să ne unească. Vom expune cele mai frumoase lucrări ale celor de la pictură şi grafică, se va cânta muzică clasică, muzică uşoară, se va şi dansa, balet şi dans modern. Vom folosi şi pianina pe care Fundaţia comunitară a achiziţionat-o, unii dintre copii vor fi acompaniaţi, va fi frumos", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Centrului de cultură, Florin Mariş-Hinsu.

Potrivit acestuia, în jur de 70 de artişti, elevi şi profesori, vor participa la acest eveniment, menit să aducă mai aproape actul cultural de cetăţeni, să mediatizeze tinerii artişti de valoare ai oraşului, să le dea ocazia să performeze în public, aptitudine pe care trebuie să şi-o exerseze orice viitor slujitor al artelor.

"Noi am pornit acest parteneriat cu Fundaţia comunitară (administratorul parcului, n.r.), pur şi simplu pentru a scoate acest eveniment în aer liber. Prin desenele pe asfalt, vrem ca şi copiii să se bucure, să interacţioneze cu cei care se plimbă, să-şi arate creativitatea. Vom avea în parc pianişti, suflători, chitarişti, combinat cu voce, canto popular a capella şi mulţi alţii. Pe trecători îi vom invita lângă noi, să comunicăm, să le arătăm ce presupune această activitate, nu neapărat public anunţat, cât participanţi-trecători prin parc, interesaţi de artă", a precizat, pentru AGERPRES, Alina Orban, de la Şcoala de Arte "Francisc Hubic".

Evenimentul cultural interactiv "Arta ne uneşte" este organizat de Centrul de cultură al Judeţului Bihor, prin secţia Şcolii de Arte "Francisc Hubic" din Oradea şi Compartimentul de Cercetare, Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Oradea, vineri 4 iunie, între orele 16:00-20:00.

Elevii şi profesorii Şcolii de Arte se pregătesc, în prezent, şi pentru spectacolul de gală oferit la final de an de absolvenţii şcolii, programat pentru data de 24 iunie, la Filarmonica de stat. Cei mai talentaţi absolvenţi de la secţiile Instrumente, Canto, Arte plastice şi Coregrafie îşi vor da concursul pe scenă în acest spectacol-şcoală, iar lucrările celor de la arte plastice vor fi selectate şi prezentate într-o expoziţie comună în holul Filarmonicii.

Recunoscută pe plan naţional pentru artiştii pe care i-a format de-a lungul anilor, Şcoala de Arte "Francisc Hubic" din Oradea s-a remarcat, din anul 2005, şi prin Orchestra "Rapsodia bihoreană", cu cei 24 de instrumentişti, înfiinţată de dirijorul ei, profesorul Liviu Buţiu şi care a fost invitată de mai multe ori de Televiziunea Română pentru susţinerea unor adevărate regale folclorice. Potrivit dirijorului - şi director al Şcolii de Arte - Liviu Buţiu, este singura şcoală de arte din ţară care a realizat mai multe emisiuni "Tezaur folcloric" beneficiind de încrederea regretatei realizatoare Marioara Murărescu.

"Pot să vă spun astăzi, cu bucurie, că duminică, în 6 iunie, vom fi pe TVR1 la emisiunea 'O vedetă populară'. Am fost invitaţi, în 5-6 mai, de către Televiziunea Română să susţinem acompaniamentul întregii emisiuni, al tuturor concurenţilor care au evoluat şi care vor fi prezentaţi duminică. Suntem bucuroşi că, din toată ţara, ne-au ales pe noi. Este o responsabilitate mare având în vedere că sunt concurenţi din diferite regiuni ale ţării. La un moment dat, Iuliana Tudor a făcut o remarcă despre noi şi ne-a numit 'Profesioniştii folclorului'. Mi-a plăcut foarte mult", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Liviu Buţiu.

Afişul evenimentului "Arta ne uneşte" arată că se urmăreşte atragerea comunităţii "spre o existenţă aleasă", arta fiind un mod de a coexista într-o formă culturală variată, într-un context în care fiecare să se poată exprima liber, prin intermediul sunetului, culorii şi mişcării.

Directorul executiv al Fundaţiei comunitare Oradea, Claudia Abrudan, a subliniat, pentru AGERPRES, că evenimentele culturale sunt mai mult decât binevenite, pe care fundaţia şi comunitatea le aşteaptă cu drag.

"Vrem să ne bucurăm împreună de comuniune şi să animăm Parcul Libertăţii, unde să se întâmple de la diverse ateliere creative, la miniconcerte şi orice alte evenimente culturale de calitate", a precizat Claudia Abrudan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.