Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artiștii României, pe banii Primăriei: Cât cheltuie administrațiile locale din țară, de Revelion/ ANCHETĂ

artificii revelion

Petrecerea de Revelion reprezintă un moment de bucurie pentru români, marcat public prin muzică, focuri de artificii şi nu numai. De departe, artiștii sunt cei care câștigă sume considerabile pentru a participa la astfel de petreceri, unii dintre ei fiind plătiți chiar și cu 4509 lei pe minut, cum e cazul Innei, sau 2944 lei pe minut – cazul lui Smiley. Totul din generozitatea primăriilor muncipiilor reşedinţe de judeţ, care nu se sfiesc să achite sute de mii de lei pentru câteva ore de petrecere și voie bună, pentru a marca trecerea dintre ani.

Într-un demers jurnalistic în exclusivitate, STIRIPESURSE.RO a vrut să afle ce sume alocă fiecare primărie de municipiu din România pentru onorariile artiștilor. De menționat este faptul că unele sume pe care o să le regăsiți mai jos pentru petrecerea de revelion ar putea fi chiar mai mari deoarece nu sunt incluse costurile pentru focul de artificii; sau viceversa, când în contractul semnat de primărie a fost inclus și focul de artificii sau alte servicii conexe.

În toată această anchetă nu putem să nu menționăm și limitele de care ne-am lovit. De o parte, regăsim administrațiile locale care au răspuns prompt solicitării noastre și au oferit un răspuns în termenul legal, iar de cealaltă parte avem administrații locale ce nu cunosc legea 544 privind liberul acces la informații de interes public și nu au oferit un răspuns clar sau au vrut să ascundă de public sumele cheltuite, prin amânarea nejustificată a unui răspuns clar. Există, totuși, și primării de bună-credință, care ne-au comunicat că procesul pentru organizarea petrecerii de Revelion este în curs de desfășurare, chiar și la data publicării acestui articol.

Cu siguranţă, suma cea mai mare va fi cheltuită pentru Revelionul de la Bucureşti, însă Primăria Capitalei a refuzat să furnizeze datele solicitate. Astfel, potrivit informaţiilor obţinute, cele mai mari sume pentru petrecerea de Revelion vor fi cheltuite la Focşani (peste 1 milion de lei cu TVA), Sibiu (900.000 de lei), Constanţa şi Iaşi (peste 600.000 de lei). La polul opus, unele primării nu organizează evenimente de Revelion, iar altele organizează doar focuri de artificii. Un caz special este Primăria Tulcea, care oferă locuitorilor doar câteva ore de muzică ambientală.

Lista primăriilor şi a artiştilor care concertează de Revelion, sub imagine. ↓

content-image

Explicaţie foto: Negru - Primării care nu au oferit informaţiile solicitate; Alb - Primării care nu organizează petreceri de Revelion; Galben - Primării care organizează doar focuri de artificii; Albastru - Primării care cheltuie sub 100.000 de lei pentru petrecerea de Revelion; Verde - Primării care cheltuie între 100.000 de lei şi 200.000 de lei pentru petrecerea de Revelion; Portocaliu - Primării care cheltuie între 200.000 de lei şi 500.000 de lei pentru petrecerea de Revelion; Roşu - Primării care cheltuie peste 500.000 de lei pentru petrecerea de Revelion.

Astfel, STIRIPESURSE.RO a transmis unui număr de 41 de primării din țară următoarea solicitare:

Vă rog să-mi comunicați următoarele informații despre Petrecerea de Revelion cu ocazia trecerii în anul 2019 organizată de Primăria pe care o reprezentați:

- Vă rog să-mi comunicați locul în care va fi organizată petrecerea de revelion cu ocazia trecerii în anul 2019

- Ce artiști / trupe muzicale vor concerta la petrecerea de revelion organizată de Primăria pe care o reprezentați

- Cu ce sume (în lei) vor fi plătiți fiecare artist sau trupă muzicală în parte

- Cât timp (în minute/ore) vor concerta fiecare artist sau trupă muzicală la petrecerea de revelion (programul evenimentului).

Iată răspunsurile primite:

1. Primăria Sfântu Gheorghe (judeţul Covasna)

Evenimentul va avea loc în Piața Centrală. O să fie un foc de artificii, iar trupa de muzică Coco va susține un concert. Valoarea totală a evenimentului se ridică la 67.000 de lei.

2. Primăria Miercurea Ciuc (judeţul Harghita)

Nu organizează petrecere cu artiși, ci doar un foc de artificii.

3. Primăria Constanța (judeţul Constanţa)

Revelionul va fi organizat în Piața Ovidiu. Din programul evenimentului fac parte următorii: Damian Drăghici, Sore, Vanotek, Nicoleta Nucă și DJ Slimboy. Valoarea totală necesară organizarii evenimentului este de 657.992 lei fără TVA. Evenimentul se va desfășura după următorul program: 19:00 – 19:05 – prezentator Cosmin Sofron – mică introducere. 19:05 – 20:30 – DJ Slimboy/prezentator. 20:30 – 21:20 – Damian Drăghici. 21:20 – 21:30 – DJ Slimboy/prezentator. 21:30 – 22:15 – SORE. 22:15 – 22:30 – DJ Slimboy/ Prezentator. 22:30 – 23:10 – Nicoleta Nucă. 23:10 – 23:20 – DJ Slimboy/Prezentator. 23:20 – 00:00 – Vanotek. 00:00 – 00:09 – foc de artificii. 00:09 – 01:00 – DJ Slimboy.

4. Primăria Iași (judeţul Iaşi)

Concertul va fi în Piața Palatului Culturii din Iași. Primăria a achiziționat un pachet de servicii privind organizarea Revelionului în stradă. Acesta cuprinde: artiști – Saragossa Band, Bosquito și Ovidiu Lipan Țăndărică, DJ Sava, Annes; prezentatori: Mădălina Bălan și Andrei Nourescu; asigurarea scenei, sunetului, luminilor, ecrane; focul de artificii. Pachetul se ridică la 693.175 lei, cu TVA inclus.

5. Primăria Bistrița (împreună cu Consiliul Județean Bistrița)

Revelionul va fi organizat pe pietonalul Liviu Rebreanu. Lora o să primească 10.000 euro (46.600 lei, la un curs de 4,66 euro), iar trupa locala Big City 700 euro (3262 lei, la un curs de 4,66 euro). Program: 23:00-12:45. Foc de artificii: aproximativ 6-7000 lei.

6. Primaria Timișoara (judeţul Timiş)

Petrecerea va avea loc în Piața Victoriei. Vor concerta: Mc Steliano, Kamelia, Trupa Subcarpați, Dj Sean. Cheltuiala pentru serviciile prestate (onorari, cazare, masă): 115.000 lei.

7. Primaria Ploiești (judeţul Prahova)

Nu organizează petrecere, ci doar un foc de artificii.

8. Primăria Vaslui (judeţul Vaslui)

- Locație: Centrul Civic;

- un spectacol de muzică și lumini.

- începând cu ora 23.00, pe scena amplasată în centrul orașului va avea loc un spectacol de muzică și dans, completat de focul de artificii de la ora 00:00 și continuat până la ora 01.30 cu recitaluri ale artiștilor locali – soliști de muzică ușoară, interpreți de muzică populară și trupe de dansatori,

- onorariu: 2200 de lei/formaţie

- Programul evenimentului: ora 23.00 – recitaluri pop-rock; ora 23.30 – tradiții românești, recital folcloric; ora 00.00 – spectacol de lumini, focuri de artificii; ora 00.10 – traditii romanesti, recital folcloric; ora 00.30 – maraton de dans, trupe locale de dansatori.

9. Primăria Sibiu (judeţul Sibiu)

- Locație: Piața Mare a Sibiului.

- BZN -Jan Keizer & Anny Schilder – 30 minute. Stefan Bănică jr. – 60 minute. Riff – 30 minute. The Noise – 30 minute

- Suma alocată din bugetul local pentru organizarea evenimentelor de Revelion este de 900.000 lei, sumă din care se va achita onorariul artiștilor, cazarea și transportul acestora, programul de artificii de la miezul nopții, amenajarea locației (scenă, sonorizare), alte contracte de servicii conexe necesare bunei desfășurări a evenimentului (ex: pază, salubrizare).

10. Primăria Bacău (judeţul Bacău)

- Petrecerea de Revelion va fi organizată pe strada Nicolae Bălcescu din Bacău, în zona Parcului Trandafirilor.

- Vor cânta Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini, Ioana Ignat și Alphaville.

- Cheltuielile totale cu artiștii sunt de 336.765 de lei, fără TVA.

- Fiecare artist va susține un recital de 45 de minute la concertul de pe 31 decembrie 2018 din municipiul Bacău.

11. Primăria Deva (judeţul Hunedoara)

- Revelionul se va desfasura in Piata Unirii din Deva

- Trupa Topaz – 45 de minute - 2660 lei brut; trupa Quas – 45 minute - 2660 lei brut; Cristina Vasiu – 45 minute – 10.000 de lei; No Mercy – 45 minute – 66.640 lei cu tva. Total: 81.960 lei.

12. Primăria Buzău (judeţul Buzău)

- Petrecerea va avea loc în Piața Dacia din Buzău

- Petrecerea va costa 258.520 lei, fără TVA.

- Program de la ora 19.00 până la ora 01:00

- Dj Adi Șaguna – 30 de minute, Artist de muzică populară – Livia Bănică – recital aprox. 20 de minute, Artist de muzică populară – Gabriela Bolocan – recital de aprox. 20 de minute, Artist de muzică populară Maria Dumitru – recital aprox. 20 de minute, Artist de muzică etno – Mirela Ursache – recital de aprox. 20 de minute, Artist de muzică etno – Dora Ungureanu – recital de aprox. 20 de minute, Artist de muzică etno – Mădălina Manolache – recital de aprox. 30 de minute, Artist de muzică etno – Angelica Bălașa – recital de aprox. 20 de minute, Artist de muzică populară – Elisabeta Turcu – recital de aprox. 30 de minute, Artist de muzică ușoară / pop – Lucia Dumitrescu – recital de aprox. 20 de minute, Artist de muzică ușoară / pop – Alessia – recital de aprox. 30 de minute, Artist de muzică ușoară / pop – Liviu Teodorescu & band – recital de aprox. 30 de minute, Artist / trupă de muzică ușoară / pop – trupa Voltaj - recital de aprox. 50 de minute – între orele 00:10 – 01:00

- Foc de artificii – două dispozitive, cadența mare, minim 8 minute

- Prezentator de eveniment – Cristian Brancu & Mădălina Manolache.

13. Primaria Călărași (judeţul Călăraşi)

- Locația: Platoul din fața Centrului Județean.

- Programul: Corina și DC Mossano, de la 22:30 la 00:30.

- Contractul se referă la un pachet de servicii, în cadrul acestuia nefiind individualizate costurile fiecărui element contractat, după cum urmează: artiștii pentru program muzical în noaptea de revelion, costuri de transport (artiști și scena) și montare și demontare scenă, alte costuri artiști; scena echipată și decorate complet cu instalații sonorizare, lumini, accesorii tehnice, personalizare pentru eveniment; punerea la dispoziție a 6 căsuțe ce vor fi închiriate operatorilor economici locali, de către autoritatea contractantă; decorarea tematică a celor două parcuri adiacente Platoului, cu elemente de butaforie și iluminat festiv; cel puțin 6 decorațiuni specific sărbătorilor; plata taxelor speficice difuzării unui program muzical; 1500 de pungi cu dulciuri pentru colindători; filmare eveniment ;I furnizare material final înregistrat. Durata târgului de Crăciun este din 5 decembrie 2018 până în 7 ianuarie 2019.

- Valoarea totală a contractului este de 129.000 de lei, la care se adauga TVA.

14. Primăria Brăila (judeţul Brăila)

- Petrecerea va fi organizata în fața Palatului Administrativ.

- Trupa AMI&Band, în valoare de 23.331 lei + TVA

- Durata concertului de 45 de minute.

- În deschidere și după focul de artificii de la ora 24:00 vor evolua artiști locali asigurați de Casa de Cultură a Municipiului Brăila.

15. Primăria Brașov (judeţul Braşov)

- program: 22:30 muzică popularaă Suzana si Daciana Vlad, Trupa Ciro De luca, Pheonix, Focul de artificii

- Buget pentru artificii: 37.000 lei fara TVA

- Buget pentru artiști: 80.500 lei fără TVA

- Buget total pentru luna decembrie: 231.300 lei fără TVA.

16. Primăria Arad (judeţul Arad)

- Artiști: Fantazia, Kamelia, Trupa Goombay Dance Band, o trupă de origine germană care a luat naştere în 1979, show de artificii.

- Locație: pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

- Pe scenă vor urca trupa Goombay Dance Band, trupa Fantazia și Kamelia. Trupa Goombay Dance Band va susține un concert cu durata de 60 de minute pentru care va încasa suma de 74.400 lei, trupa Fantazia va susține un concert cu durata de 40 de minute și va încasa suma de 1500 de lei iar Kamelia va susține un concert cu durata de 40 de minute pentru care va încasa suma de 14.000 lei. De asemenea o să fie plătite și costurile de transport, cazare și masă pentru artiștii care vin din țară și din străinătate.

- Focul de artificii va avea o durată de 10 minute și costă 55.300 de lei.

17. Primăria Cluj-Napoca (judeţul Cluj)

- Locație: în Piața Unirii și Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.

- Vor concerta Trupele Cargo, Hora și Arpy&Zip Band.

- Fiecare trupa va concerta aproximativ 50 de minute

- Cargo - 52.000 lei, Hora - 18.700 lei, respectiv 7000 de lei pentru Arpy&Zip Band.

18. Primăria Piatra Neamț (judeţul Neamţ)

- Piața Curtea Domnească.

- Ansamblul Folcloric Floricică de la Munte, Formația Lotus, Formația Bere Gratis.

- Buget pentru artiști: 61.100 lei

- Buget pentru focul de artificii: 14.500 fără tva.

19. Primăria Botoșani (judeţul Botoşani)

- suma alocată pentru organizarea petrecerii de Revelion 2019 este în cuantum de 100.000 lei din care 18.000 lei vor fi pentru asigurarea scenei și a sunetului, 15.000 lei pentru artificii, 67.000 lei pentru artisti.

- Artisti: Adda&band, Paula Seling, Iustina Irimia, Simona Mazăre, Lorena Dupu-Fetele din Botoșani, Shift, Francisca, DJ/ MC-80’ music, urători.

- Locație: Piața Revoluției

- Program: 20.00 – 01.30

20. Primăria Craiova (judeţul Dolj)

- Petrecerea de revelion va fi organizată în Piața Mihai Viteazu.

- Artiștii care vor concerta: Smiley și Adrian Sână&Band.

- Contravaloarea prestațiilor artistice a fost parte componentă a contractului de achiziție publică de servicii, care a inclus și servicii conexe cum sunt: transport, cazare, masă pentru artiști, scenotehnică, servicii pază, personal deservire scenă, servicii de promovare locală și națională, servicii pirotehnice etc.

- Valoarea totală a contractului este de 370.548 lei fără tva.

- Smiley – 132.480 lei

- Adrian Sână&Band – 39.480 lei

- Fiecare artist va concerta 45 de minute.

21. Primăria Râmnicu Vâlcea (judeţul Vâlcea)

- locul de desfasurare: Scuarul Mircea cel Bătrân

- Buget total: 71.432,5 lei, din care 49.682,5 lei cu TVA inclus pentru artiști și 11.750 lei pentru scenotehnică și 10.000 lei artificii.

- Program: ora 21.00: Recital de muzică populară Cristina Udrea, Recital de muzică populară Alin Pavelescu, Recital Alex Roberts (SUA), Recital trupa „No Antidote”, Recital grupul ”Antract” / ora 00.00 – Foc de artificii

22. Primăria Alexandria (judeţul Teleorman)

Nu organizeaza petrecere cu artişti.

23. Primăria Satu-Mare (judeţul Satu Mare)

Nu organizeazp petrecere de Revelion. Cu această ocazie va fi organizat de către instituţie doar focul de artificii.

24. Primăria Oradea (judeţul Bihor)

- Revelionul va avea loc în Piata Unirii din Oradea.

- Artiști: Alessia Gerardi&Fracassoni – Italia. Suma: 3200 de lei plus costuri de cazare și drum, total 9000 lei pentru 6 persoane și instrumentele acestora (tobe, pian electric, etc.). Durată concert: 50 de minute, începand cu ora 23:00.

25. Primăria Zalău (judeţul Sălaj)

Nu organizează concert sau petrecere de Revelion. Cu ocazia trecerii în anul 2019 va fi un foc de artificii.

26. Primăria Târgu-Mureș (judeţul Mureş)

- Locație: Piața Victoriei.

- Formația Kallay Saunders&Band - 42.500 de lei - durația prestatiei de minim 45 de minute.

- Inna&band- 202.906,69 lei - durata contractului de minim 45 de minute.

27. Primăria Reșița (judeţul Caraş Severin)

- Locul în care va fi desfășurată petrecerea: Centrul Civic al Municipiului Reșița.

- KEO – 23.000 lei, 45 de minute. MELMAC RIDERS – 5520 de lei, 60 de minute. MAR’S STUDIO – 16.560 lei, 45 de minute

28. Primăria Alba-Iulia (judeţul Alba)

Nu se organizeaza un eveniment special pentru marcarea Revelionului.

29. Primăria Giurgiu (judeţul Giurgiu)

Nu organizează nicio manifestare culturală in noaptea de Revelion. Primăria nu deține fonduri necesare unei astfel de petreceri.

30. Primăria Tulcea (judeţul Tulcea)

- Piața Mircea cel Bătrân din centrul municipiului Tulcea.

- Nu va participa nici un artist, respectiv nicio trupă muzicală. Va fi difuzată doar muzică ambientală de către un angajat cu funcția de Maestru sunet din cadrut U. A. T. Municipiul Tulcea.

- Nu se va cheltui nicio sumă de bani. Muzica ambientală va fi difuzată începând cu 22.30 și se va încheia la ora 01.00.

31. Primăria Târgoviște (judeţul Dâmboviţa)

Nu organizează petrecere.

32. Primăria Drobeta Turnu Severin (judeţul Mehedinţi)

- Scena din strada Crișan.

- Vor concerta: orchestra Lăutarii Mehedințiului a Palatului Culturii Tedor Costescu între 21-21.30 (nu se percepe onorariu); trupa muzicală Cover Up din Timișoara între 21.30-00.00 (6000 de lei net).

33. Primăria Focșani (judeţul Vrancea)

- Revelionul va fi organizat de Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei”

- Locație: Piața Unirii – Focșani

- Program: 19.00 – 01.00

- Valoarea contractului încheiat cu OMP Events Srl este de 979.000 de lei fără TVA, iar asta include prestații artistice, prezentarea evenimentului, serviciile de scenotehnică, videotehnică

- Artiști: Opus, Anda Adam, Geta Postolache, Ro-Mania, Iuliana Beregoi, Bug Mafia, Laura Lavric, Datina, Trouble Dance Academy

- Prezintă: Iuliana Tudor și Octavian Ursulescu.

34. Primăria Galați (judeţul Galaţi)

- Locație: pe platoul Sălii Sporturilor,

- un DJ profesionist care va concerta pentru suma de 33.700,00 lei fără TVA.

- un foc de artificii în valoare de 100.000 lei fără TVA, cu o durată de minimum 10 minute.

- dj-set live timp de două ore - în intervalul 23.00-01.00, va crea un moment festiv la trecerea dintre ani și va realiza un material video cu focul de artificii.

- Pentru spectacolul piromuzical ofertantul câștigător este Gaby Modelles Events SRL, cu o ofertă de 100.000 lei fără TVA, care are obligația să le pregătească gălățenilor, la trecerea dintre ani, un foc de artificii cu o durată de minimum 10 minute.

Nu am primit răspunsurile solicitate de la:

- Primaria Municipiului Bucureşti

- Primăria Suceava

- Primăria Slatina

- Primăria Baia-Mare

- Primăria Târgu-Jiu

- Primăria Pitești

- Primăria Slobozia

_____

Anchetă realizată de Mihai CISTELICAN


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.