Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Articolul Financial Times, care contestă eficacitatea vaccinurilor în fața Omicron, lovește puternic în economie

omicron

Prețul petrolului a scăzut marți cu peste 2%, la fel ca și piețele financiare în general, după ce un un articol din Financial Times a pus la îndoială eficacitatea vaccinurilor COVID-19 împotriva variantei de coronavirus Omicron, relatează Reuters.

Directorul companiei Moderna a declarat pentru Financial Times că este puțin probabil ca vaccinurile COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron a coronavirusului ca și împotriva variantei Delta, informează Mediafax.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,82 dolari, sau 2,5%, la 71,62 dolari pe baril, iar contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,61 dolari, sau 2,3%, la 68,34 dolari pe baril.

Petrolul s-a prăbușit vineri cu aproximativ 12%, împreună cu alte piețe, din cauza temerilor că Omicron va declanșa noi blocaje și va afecta creșterea globală, afectând cererea de petrol.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că Omicron prezintă un risc foarte ridicat de creștere a infecțiilor, iar mai multe țări au iintrodus restricții de călătorie. Încă nu este clar cât de gravă este noua variantă și dacă poate rezista la vaccinurile existente.

În contextul în care perspectivele privind cererea sunt umbrite, cresc așteptările că Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și aliații lor, numite împreună OPEC+, vor pune în așteptare planurile de a suplimenta oferta cu 400.000 de barili pe zi (bpd) în ianuarie.

Presiunea era deja în creștere în cadrul OPEC+, care urmează să se reunească pe 2 decembrie, pentru a-și reconsidera planul de aprovizionare, după ce, săptămâna trecută, Statele Unite și alte țări mari consumatoare de petrol au eliberat stocuri de țiței pentru a face față creșterii prețurilor.

"În urma eliberării rezervelor strategice globale și a anunțului de restricționare a călătoriilor către și dinspre Africa de Sud și națiunile vecine, OPEC și aliații săi pot justifica cu ușurință o oprire a producției sau chiar o ușoară reducere a producției", a declarat într-o notă analistul OANDA Edward Moya.

Cu toate acestea, analiștii Citi se așteaptă ca OPEC+ să continue să adauge mai mulți barili în ianuarie.

Asupra pieței cântărește și perspectiva reluării exporturilor de petrol din Iran, în urma comentariilor optimiste ale diplomaților la reluarea discuțiilor de luni între puterile mondiale și Iran pentru relansarea unui pact nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.