Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artista boliviană Elvira Espejo Ayca a fost distinsă cu Medalia Goethe, un important premiu cultural german

www.goethe.de
Institutul Goethe

Artista boliviană Elvira Espejo Ayca a fost distinsă cu Medalia Goethe, un important premiu cultural german ce recompensează personalităţi care au adus un serviciu extraordinar limbii germane şi s-au distins în activităţi de schimb cultural internaţional, relatează marţi EFE.

Institutul Goethe, care decernează acest premiu, notează într-un comunicat că membrii juriului au evidenţiat rolul lui Espejo Ayca ca "'adevărată constructoare de punţi". Espejo Ayca, născută la Avaroa (Oruro) în 1981, este directoarea Muzeului Naţional de Etnografie şi Folclor (MUSEF) din La Paz şi totodată artistă, poetă, eseistă şi muziciană, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

Comunicatul evidenţiază "curajoasa" activitate a artistei boliviene ca mediatoare culturală "între America Latină şi Europa, între Bolivia modernă şi trecutul său colonial, între tradiţiile proprii indigene şi alte culturi, între disciplinele artistice şi noile generaţii".

Educată în comunitatea indigenă, ea s-a poziţionat împotriva "convenţiilor tradiţionale" care îi împiedicau accesul la învăţământul superior şi la calificarea profesională. Totuşi, Espejo Ayra nu şi-a uitat niciodată rădăcinile indigene, evidente în lucrările şi proiectele sale, se arată în comunicat.

Ea a studiat la şcoala de Belle Arte Hernando Siles din La Paz, este membră a conducerii Institutului de Limbă şi Cultura Aymara (ILCA), iar din 2013, directoarea MUSEF, care a devenit un punct de referinţă al culturii boliviene, potrivit Institutului Goethe.

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

În alte ediţii au fost distinşi cu Medalia Goethe scriitorul britanic Ian McEwan şi scriitoarea sud-africană Zukiswa Wanner.

Medaliile se înmânează de obicei pe 28 august, data naşterii celebrului scriitor german Johann Wolfgang von Goethe, dar în contextul pandemiei de coronavirus nu s-a decis încă un mod de înmânare a acestui premiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.