Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artista chiliană Cecilia Vicuńa, premiată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră la Bienala de la Veneţia

lefigaro.fr
Morozov arta expozitie

Cecilia Vicuńa, poetă, activistă, cineast şi artist plastic, a fost distinsă sâmbătă la cea de-a 59-a ediţie a Bienalei de la Veneţia cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, una dintre cele mai înalte distincţii acordate acestei pioniere a artei conceptuale, relatează EFE.

Cecilia Vicuna este cunoscută pentru pictura sa figurativă în care amestecă portrete de poeţi şi figuri politice precum Karl Marx , Lenin , Salvador Allende , Ho Chi Minh, pe care le profanează adăugând o notă pop-art, potrivit Agerpres.

Ea a creat, de asemenea, sculpturi din materiale precum pânză şi cochilii, numite "poeme spaţiale", sau instalaţii inspirate de tehnicile indigenilor din Anzi. Născută în 1948 la Santiago de Chile, ea locuieşte şi lucrează în prezent la New York. Lucrările sale sunt expuse la Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Tate din Londra sau la Muzeul de Artă Contemporană din Chile.

"Este foarte emoţionant să mă aflu aici. Acest premiu vreau să-l dedic mamei mele", a spus Vicuna. Artista a explicat că doreşte astfel să-i aducă un omagiu mamei sale, Norma Ramírez, în vârstă de 97 de ani, care a inspirat-o pentru realizarea unor lucrări ale sale.

Şi artista germană Katharina Fritsch a fost recompensată cu Leul de Aur pentru întreaga carieră - cea mai înaltă distincţie artistică, care nu a mai fost acordată ex aequo din 2013. Lucrările celor două artiste laureate vor fi prezentate în pavilionul principal al Bienalei de la Veneţia.

Katharina Fritsch este cunoscută pentru sculpturile sale care ilustrează persoane, animale, sau concepte, într-o manieră stranie, pictate în culori vii. Artista este preocupată de balanţa puterii şi de rolul pe care genul îl joacă în acest echilibru. Sculptura creată de ea, "Hahn/Cock" (2013), care ilustrează un cocoş, a fost cumpărată recent de National Gallery of Art din Washington.

Bienala de Artă de la Veneţia se desfăşoară în perioada 23 aprilie - 27 noiembrie, iar anul acesta mai puţin de 10 la sută dintre creatorii care participă sunt bărbaţi, fiind considerată o premieră, în contextul în care la acest eveniment artistele erau subreprezentate.

România este prezentă la ediţia de anul acesta a Bienalei de la Veneţia cu "Tu eşti un alt Eu: O catedrală a corpului" - o instalaţie video şi un program public performativ - discursiv, după cum a explicat autoarea sa, regizoarea Adina Pintilie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.