Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artiștii nu se mai satură de bani: cer scutiri și pe ajutoarele de stat pe care le primesc

canal2.md
bani euro

Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A. (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), a solicitat organismelor de gestiune colectivă să nu perceapă tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artişti din schema de ajutor de stat.

Potrivit unui comunicat transmis News.ro, organismele au fost de acord să renunţe la comisioanele care pot ajunge şi la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistică, conform News.ro.

Citește și: Specialiștii ISU dau de PĂMÂNT cu Lucian Bode după TRAGEDIA de la Constanța: Saltelele pneumatice NU pot fi folosite în misiuni de salvare

Joi, a avut loc conferinţa "Cesiune pe pasiune 5 - Schema de ajutor de stat", organizată de O.R.D.A. şi MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans.

Scopul principal al conferinţei a fost conştientizarea nevoilor industriei artistice, care a fost puternic afectată în ultimul an de măsurile impuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Sectorul cultural a solicitat implementarea unor măsuri prin care artiştii să devină beneficiarii reali ai schemei de ajutor de stat.

O.R.D.A. şi MUZE au creat contextul prin care instituţiile de stat finanţatoare, artiştii şi organismele de gestiune colectivă să găsească cea mai eficientă metodă pentru ca ajutoarele de stat să ajungă la categorii cât mai largi de beneficiari, atât organizatori de evenimente, precum şi artişti independenţi.

"Rugămintea mea pentru organismele de gestionare colectivă este ca aceşti bani specific, care vin pentru artişti, să fie distribuiţi fără a se percepe niciun comision de administrare, astfel încât la artişti să ajungă cât mai mulţi bani. Înteleg că este un efort, dar dacă spunem că artistul este preocuparea noastră şi vorbim de solidaritate, fiecare dintre noi ar trebui să contribuieîn acest proiect cu ceea ce poate, astfel încât artiştii să beneficieze de o sumă cât mai mare. (...) Eu voi continua să fiu un partener al industriei, al artiştilor, al organismelor de gestiune colectivă, un mediator, un susţinător în raport cu alte instituţii. Niciodată să nu ezitaţi să veniţi cu întrebări către mine, către O.R.D.A. Întotdeauna vom fi acolo să răspundem", spune Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A.

"La iniţiativa O.R.D.A., toţi artiştii şi autorii din România s-au unit, prin reprezentanţii lor, pentru a susţine singura propunere care îi vizează în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Este prima oară când organismele de gestiune colectivăîşi unesc forţele cu O.R.D.A., o instituţie guvernamentală, în sprijinul direct al artiştilor. (...) Simulările prezentate de organismele de gestiune colectivă vizează un număr de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, deşiîn luna noiembrie niciunul dintre aceştia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe a fost adusă în atenţia preşedintelui României, a premierului, vicepremierilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene şi, mai ales, Ministerului Culturii şi U.M.P.", a spus Răzvan Ailenei, preşedintele MUZE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.