Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul belgian Jan Fabre va fi judecat pentru hărţuire sexuală la locul de muncă și violenţă

instanta-1

Cunoscutul artist multidisciplinar belgian Jan Fabre a fost trimis în faţa instanţei din Anvers, în principal pentru hărţuire sexuală la locul de muncă şi expunere indecentă, în contextul unei dispute în curs cu compania sa de dans Troubleyn, a anunţat luni justiţia belgiană, potrivit AFP.

În 2018, circa 20 de dansatori şi dansatoare, foşti colaboratori ai lui Jan Fabre în această companie, s-au plâns într-o scrisoare deschisă că au suferit "umilinţe" şi şantaje de natură sexuală.

O anchetă în acest caz a fost deschisă de Auditorat du travail din Anvers, o secţie a ministerului public specializată în conflicte de muncă, scrie Agerpres.ro.

În cadrul acestei proceduri s-a decis trimiterea cazului la tribunalul corecţional din Anvers.

Artistul va fi judecat în special pentru "violenţă" şi "hărţuire sexuală la locul de muncă" faţă de "doisprezece angajaţi" şi pentru "expunere indecentă faţă de o persoană", precizează un comunicat al acestei secţiuni a parchetului.

Coregraf, artist plastic şi regizor de teatru, Jan Fabre, în vârstă de 62 de ani, este cunoscut pentru arta sa provocatoare, cu spectacole care abordează în mod deschis sexualitatea.

În textul lor, publicat în septembrie 2018 pe site-ul revistei de limbă olandeză dedicată artei Rekto: verso, aceşti foşti colaboratori şi stagiari au denunţat atitudini sistematice de "hărţuire" din partea artistului flamand, în urma Campaniei #Metoo.

Cei 20 de semnatari, majoritatea femei - dintre care opt s-au identificat cu numele - au susţinut că "umilirea era ceva obişnuit" la compania Troubleyn.

Aceştia au explicat că Jan Fabre a invitat artişti la el acasă sub pretextul unor spectacole de artă vizuală şi a încercat apoi să le facă avansuri.

Unora dintre colaboratori li s-a oferit o sumă substanţială după aceste invitaţii. Cei care au refuzat banii şi-au văzut rolul limitat în spectacole.

"Nu am intenţionat niciodată să intimidez sau să rănesc oamenii din punct de vedere psihologic sau sexual", s-a apărat Jan Fabre la momentul respectiv, într-un drept la replică oferit de aceeaşi publicaţie specializată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.