Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asalt asupra Capitoliului - Ancheta a ajuns la ginerele lui Donald Trump

Jared Kushner si Trump

Jared Kushner, ginerele fostului preşedinte american Donald Trump, a fost audiat joi de comisia Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA care anchetează asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului din Washington, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Contribuţia lui Kushner la anchetă a fost "valoroasă", a declarat televiziunii MSNBC deputata democrată Elaine Luria, membră a comisiei, fără a da detalii concrete despre audiere, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă. Kushner "a fost în măsură să ne ofere voluntar informaţii pentru verificare, coroborare, să îşi prezinte punctul de vedere asupra acestei relatări diferite", a spus ea.

Un purtător de cuvânt al comisiei a refuzat să comenteze.

Comisia a audiat sute de persoane în cadrul anchetei privind atacul asupra sediului Congresului Statelor Unite, prin care susţinătorii lui Trump au încercat să împiedice validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale câştigate de Joe Biden.

Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, fiica fostului preşedinte, este primul membru al familiei lui Trump care a răspuns întrebărilor comisiei. El nu primise o citaţie, ci a depus mărturie benevol.

În 6 ianuarie anul trecut, Kushner - care era şi consilier prezidenţial şi coordona dosare sensibile, cum ar fi procesul de pace din Orientul Mijlociu - se întorsese din Arabia Saudită şi nu şi-a petrecut noaptea la Casa Albă.

AFP apreciază că declaraţiile lui Kushner constituie punctul culminant al dezvăluirilor făcute săptămâna aceasta de presă despre lunile dinainte asaltului de la Capitoliu, eveniment care a zguduit democraţia americană.

Printre altele, s-a aflat că militanta conservatoare Virginia Thomas, soţia judecătorului Clarence Thomas de la Curtea Supremă a SUA, i-a trimis din noiembrie 2020 până în ianuarie 2021 peste 20 de mesaje lui Mark Meadows, şeful de cabinet al lui Trump, insistând ca acesta să blocheze victoria electorală a lui Biden.

În unul din mesaje era menţionat şi ginerele preşedintelui. În 13 noiembrie 2020, Virginia Thomas scria: "Tocmai ţi-am transferat pe gmail un e-mail pe care i l-am trimis lui Jared azi-dimineaţă (...) o coordonare mai bună de acum înainte va ajuta cavaleria să sosească şi să dezvăluie frauda şi să salveze America".

Presa americană a remarcat şi o pauză de aproape opt ore în lista de apeluri telefonice ale lui Trump de la Casa Albă în ziua evenimentelor, în special în timp ce susţinătorii săi forţau intrarea în Capitoliu.

Comisia apreciază că preşedintele ar fi putut utiliza canale neoficiale de comunicare, cum ar fi telefoane cu cartele pre-plătite, greu de urmărit. Trump a dezminţit însă categoric această speculaţie.

Anchetatorii intenţionează să o audieze şi pe Ivanka Trump, care era printre cei mai apropiaţi consilieri ai tatălui ei şi se afla la Casa Albă în 6 ianuarie. Se pare că ea l-a rugat pe Trump să condamne violenţele, afirmă presa.

Guvernul actualului preşedinte al SUA, Joe Biden, a indicat marţi că nu va recunoaşte pentru Kushner şi soţia sa privilegiul puterii executive, care le-ar permite să păstreze confidenţialitatea comunicaţiilor între membrii administraţiei prezidenţiale.

Ancheta Congresului se apropie de sfârşit; comisia urmează să organizeze în primăvara aceasta audieri publice.

Departamentul Justiţiei desfăşoară însă o anchetă proprie şi şi-a extins investigaţiile asupra pregătirii mitingului la care a participat Donald Trump înaintea violenţelor soldate cu cinci morţi. Potrivit ziarului Washington Post, sunt vizaţi cei care l-au ajutat pe miliardarul republican "să planifice, să finanţeze şi să organizeze" protestul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.