Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asaltul asupra Capitoliului, un nou capitol: Directorul FBI îi acuză de terorism intern pe protestatarii violenți

proteste capitoliu

Directorul FBI Chris Wray i-a acuzat marţi pe susţinătorii lui Donald Trump care au comis atacul de la 6 ianuarie asupra Capitoliului american de terorism intern, şi s-a angajat să-i tragă la răspundere, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

"Am fost consternat că dumneavoastră, liderii aleşi ai ţării noastre, aţi fost atacaţi chiar aici în aceste săli", a depus Wray mărturie în faţa Comisiei juridice a Senatului.

"Asediul a fost un comportament infracţional, pur şi simplu. Este genul de comportament pe care noi, FBI, îl considerăm terorism intern", a adăugat el.

Este prima audiere a lui Wray în Congres de la atacul - o tentativă eşuată de a bloca Congresul de la certificarea victoriei în alegeri a lui Joe Biden - comis de susţinătorii fostului preşedinte Trump care, într-un discurs susţinut în apropierea Casei Albe, i-a îndemnat să plece într-un marş de protest la Capitoliu.

Citește și: Tragedie peste tragedie în România: Tată și fică, găsiți carbonizați în casa mistuită de foc. Mama fetiței a reușit să se salveze

Departamentul Justiţiei a inculpat peste 300 de persoane pentru capete de acuzare care merg de la conspiraţie pentru atacarea poliţiei până la obstrucţionarea activităţii Congresului. Asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie s-a soldat cu cinci morţi.

Cel puţin 18 persoane asociate cu mişcarea de extremă dreapta Proud Boys au fost inculpate, la fel ca şi nouă indivizi care au legături cu miliţia antiguvernamentală cunoscută sub numele de Oath Keepers, care sunt acuzaţi că au conspirat încă din noiembrie pentru a lua cu asalt Capitoliul şi a-l împiedica pe Biden să devină preşedinte.

Simpatizanţii fostului preşedinte Trump au făcut în repetate rânduri afirmaţii nefondate că atacatorii erau de fapt falşi susţinători ai lui Trump care ar aparţine mişcării de extremă stânga Antifa, prescurtare de la anti-fascişti.

Wray le-a spus însă senatorilor marţi că aceste acuzaţii sunt false. "Nu avem date şi nu am văzut nicio dovadă a vreunui act de violenţă comis de extremişti anarhişti sau de persoane din Antifa în legătură cu 6 ianuarie. Asta nu înseamnă că nu cercetăm în continuare şi vom continua să facem acest lucru, dar până acum nu am văzut astfel de dovezi", a precizat directorul FBI.

FBI-ul nu a arestat încă niciun suspect pentru uciderea ofiţerului Brian Sicknick din Poliţia Capitoliului şi nici pentru bombele improvizate care au fost descoperite în exteriorul sediilor comitetelor naţionale republican şi democrat.

FBI-ul a obţinut o înregistrare video care arată un suspect care pulverizează asupra mai multor poliţişti, printre care şi Sicknick, un spray de autoapărare împotriva urşilor, potrivit unei surse la curent cu investigaţia.

Suspectul nu a fost încă identificat şi este încă neclar dacă sprayul a contribuit la moartea lui Sicknick.

Într-un mandat de percheziţie desecretizat recent, anchetatorii menţionează că autorii asaltului au adus arme cu ei în clădirea Congresului, inclusiv leviere, ciocane, taser-e, spray contra urşilor şi, cel puţin într-un caz, o armă de foc de mână cu un încărcător extins.

"Toţi cei implicaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor din acea zi, inclusiv fostul nostru preşedinte", a declarat republicanul cu cel mai înalt grad din comisie, Charles Grassley.

"Acum, după 6 ianuarie, trebuie să examinăm cu seriozitate ameninţările de extremism intern", a adăugat el.

Citește și: Daniel Ghiță, atacat dur: ‘Când nu doarme, face circ! Dovada clară’

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Dick Durbin, a declarat că guvernul nu a făcut suficient pentru a asigura protecţia împotriva ameninţărilor din partea extremiştilor de dreapta şi a adepţilor supremaţiei albe, şi a acuzat administraţia Trump că a minimalizat aceste ameninţări.

El a adăugat că administraţia Trump "nu a înfiinţat niciodată o 'task force' pentru a combate numeroase incidente" provenite dinspre extrema dreaptă şi, în schimb, s-a concentrat pe activiştii mişcării Black Lives Matter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.