Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asaltul final la Cioloș

facebook.com
Dacian Ciolos

Telenovela viitorului politic al lui Cioloș pare să fi intrat pe ultima sută de metri. Astăzi, este din ce în ce mai clar că afirmația conform căreia fostul premier se gândește să înființeze un nou partid are rolul de a-i asigura un avantaj în negocierile cu USR.

Realitatea este că Cioloș nu este un om de construcție și prin afirmația de mai sus, acesta nu face decât să arate pisica celor care se opun intrării sale în USR.

Liviu Dragnea anunță majorări spectaculoase de salarii

Prin scrisoarea de astăzi a lui Cristian Ghinea, adresată membrilor USR, putem înțelege mai bine războiul din interiorul partidului.

În esență, Ghinea spune că unii usr-iști (ghidați de Matei Păun) se tem că partidul s-ar schimba prin venirea lui Cioloș. Și în vreme ce Ghinea susține că schimbarea este normală și de preferat, pentru ca anul 2020 să găsească USR la guvernare, alții se tem că își vor pierde jucăria personală.

După cum am mai spus și în alte rânduri, în interiorul unui partid se renunță greu la putere iar USR nu este o excepție. Fără doar și poate, venirea lui Cioloș lângă Nicușor Dan ar fi benefică pentru partid. Însă la fel de sigur este și că prin această mișcare, unii își vor pierde din influență.

Pe de altă parte, un nou partid creat de Cioloș va lovi mai tare în USR decât în PNL. Liberalii au structuri locale puternice, au primari care le asigură o bază de voturi. În schimb, USR este votat mai degrabă pe baza unui ideal prin care se identifică și imaginea lui Cioloș.

Cine votează USR vrea un altfel de politică, vrea transparență și profesionalism, aceleași atribute prin care este descrisă și imaginea lui Cioloș. Așadar, prin frica de a nu pierde puterea în partid, usriștii s-ar putea trezi că pierd voturi la următoarele alegeri.

După cum declară el însuși, Ghinea va continua să facă lobby pentru primirea în partid a lui Cioloș. Fostul ministru al Fondurilor Europene încearcă să vorbească cu baza partidului, sperând la apariția unei mase critice. Nu este greu de crezut că aceasta poate fi formată. Nu puțini sunt cei care văd beneficiile intrării lui Cioloș în USR. Iar dacă totuși, cei care vor avea câștig de cauză în această speță vor fi Matei Păun & comp., nu este exclusă varianta „Cioloș, la un pas să rupă partidul”. Sigur, în privința acestei variante, rămâne un mare semn de întrebare: Are Cioloș capacitatea să crească un nou partid politic?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.