Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariu de Hollywood: plan dejucat de asasinare a procurorului general din Columbia / lunetiști angajați din Venezuela

ultimasnoticias.com.ve
rebeli eln

Parchetul columbian a denunţat marţi un presupus plan al Armatei de Eliberare Naţională (ELN), care ar fi pregătit în Venezuela, pentru asasinarea procurorului general Francisco Barbosa, relatează miercuri France Presse, potrivit Agerpres.

"Trei surse de informaţii (...) au semnalat că ar avea loc un atentat terorist împotriva procurorului general al naţiunii, Francisco Barbosa", se arată într-un comunicat al parchetului. Potrivit instanţei, alerta a fost dată în momente diferite de serviciile de informaţii ale armatei şi două dintre filialele acesteia specializate în organizaţii criminale.

Plan gândit în Venezuela

Presupusul atac asupra lui Barbosa ar fi planificat din Venezuela, potrivit comunicatului. "Conform informaţiilor din aceste surse, în iulie anul trecut, a avut loc o întâlnire între cinci demnitari de rang înalt ai ELN în Venezuela" care ar fi pus la cale "un atentat cu lunetişti de către o formaţiune de membri ai acestui grup armat organizat", potrivit comunicatului.

Cine ar fi unul dintre comandanți

Presa locală susţine că unul dintre aceşti comandanţi este Eduardo Galvis, care a participat la deturnarea unui avion în zbor în 1999.

Dezvăluirea vine în momentul în care ELN a început discuţii de pace cu preşedintele Gustavo Petro în noiembrie în Mexic, Cuba şi Venezuela, unde operează mulţi dintre membrii gherilei.

Din 3 august, gherilele şi forţele armate ale ţării respectă o încetare a focului. Aceasta ar trebui să dureze şase luni.

Delegaţia negociatorilor ELN nu a comentat acuzaţiile parchetului.

Context mai complicat

Barbosa este unul dintre principalii critici ai planului de pace al lui Gustavo Petro, care urmăreşte să pună capăt prin dialog unui conflict de şase decenii.

Un al patrulea ciclu de negocieri urmează să aibă loc în perioada 14 august - 4 septembrie în Venezuela, al cărei guvern al lui Nicolas Maduro este garantul procesului de pace.

Fostul preşedinte columbian Ivan Duque (2018-2022), un prieten apropiat al procurorului Barbosa, a dat asigurări în repetate rânduri că puterea chavistă vecină ar oferi refugiu membrilor gherilei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.