Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asasinarea lui Kim Jong-nam: OIAC condamnă utilizarea de arme chimice

sua coreea de nord

Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a condamnat vineri folosirea de arme chimice în timpul asasinării la 12 martie, la Kuala Lumpur, a lui Kim Jong-nam, fratele vitreg în exil al liderului nord-coreean Kim Jong-un, otrăvit cu o puternică substanţă neurotoxică, informează AFP. Agenţia exprimă într-un comunicat 'serioase îngrijorări cu privire la faptul că, potrivit anunţurilor guvernului din Malaezia, o armă chimică, agentul neurotoxic VX, a fost utilizată într-un incident fatal la 13 februarie 2017, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur'.

Compus din 41 de membri, Consiliul său executiv 'condamnă explicit folosirea oricărei arme chimice de către oricine în orice fel de circumstanţă', adaugă OIAC. Consiliul executiv solicită, de asemenea, ca organizaţia să ofere asistenţă tehnică autorităţilor malaeziene, dacă acestea o cer în cadrul anchetei lor pe marginea acestui dosar, şi îşi exprimă 'profundul interes' pentru a putea primi şi examina rezultatele oficiale după ce investigaţia va fi finalizată, conform Agerpres.

Kim Jong-nam, fratele vitreg în dizgraţie al lui Kim Jong-nn şi critic al regimului nord-coreean, a murit în urma unei otrăviri, după ce două femei l-au stropit cu o puternică substanţă neurotoxică pe faţă, potrivit Coreei de Sud, care a denunţat un atac orchestrat de Phenian. Acest asasinat a provocat o escaladare a tensiunilor între Malaezia şi Coreea de Nord, care până acum aveau relaţii relativ cordiale. Laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2013, OIAC, însărcinată cu distrugerea armelor chimice peste tot în lume, a supervizat distrugerea a 95% din stocul mondial de arme chimice, după înfiinţarea sa, în 1997.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.