Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ Fratele patron `livra` detaliile pe care sora consilier le folosea pentru `penetrarea` Primăriei Reghin: `e nebunie la vama acum ...sunt blocaje`

tvr1
whatsapp

STIRIPESURSE va prezenta în perioada următoare dedesubturile a trei dosare de mare corupție, recent deferite justiției de Direcția Națională Anticorupție, în care au fost cercetate fapte penale de profil comise în legătură cu achiziția de materiale în perioada pandemiei.

Este de amintit că faptele produse în perioada Ordinului președintelui Iohannis sunt de gravitate, ordinul președintelui din perioada pandemiei echivalând cu rigorile perioadelor de război sau de asediu.

În altă ordine de idei este de amintit că în perioada pandemiei mai mulți factori decizionali au comis pretinse fapte de corupție în legătură cu achiziționarea intempestivă și rapidă a unor aparate medicale sau materiale necesare combaterii pandemiei de Covid-19.

DNA a arătat în răspunsuri oficiale că are în lucru zeci de dosare în care cercetează numeroase fapte de corupție petrecute la nivel național în legătură cu achizițiile pentru pandemie dar și în context conex.

O mențiune ce se impune a fi făcută este aceea că marea majoritate a acestor dosare instrumentate e reprezentată de dosare cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, ce au la bază câte un singur inculpat, cauze trimise pe rolurile instanțelor de judecată.

Din actele oficiale intrate în posesia STIRIPESURSE rezultă că peste 60 de astfel de dosare au ajuns pe rolul instanțelor de judecată din întreaga țară.

Astfel, în 27 februarie DNA l-a deferit justiției pe primarul municipiului Reghin la data faptelor, Maria Precup, secretar general al Primăriei municipiului Reghin, Minodora Mirela Rădoi, pe consilierul în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, Natali Ramona Moldovan, pe consilierul primarului din Reghin, Crina Cristiana Slev și pe fratele acesteia, Cristian Slev, administratorul firmei presupus favorizate pe linia achizițiilor de dezinfectanți.

Funcționarii sunt acuzați de fapte de abuz în serviciu în vreme ce administratorul firmei „câștigătoare„ este acuzat de complicitate la fapta acestora.

Informații din interior

„La data de 08.04.2020, în interiorul aceluiași grup de WhatsApp de la nivelul Primăriei Municipiului Reghin, inculpata Crina Slev informează membrii grupului cu privire la intrarea în posesie de dezinfectanți în sensul că ”e nebunie la vama acum cu atâtea care vin si sunt blocaje mari„.

Apreciem faptul că această informație particularizată putea fi obținută de inculpata Slev Crina de la fratele acesteia, respectiv administratorul SC Red Ribbon SRL - inculpatul Slev Cristian și întărește suspiciunea că ulterior achiziției a continuat să se implice ținând legătura cu privire la stadiul livrării dezinfectantului la nivelul Primăriei de către Red Ribbon SRl.

Redăm mai jos extras din conținutul conversației purtate pe grup din data de 08.04.2020 ora 12:48:26:

” [08.04.2020, 12:48:26] Crina Slev: Sa vedem cum ajung dezinfectanții, ca am înțeles ca e nebunie la vama acum cu atâția care vin si sunt blocaje mari””, se arată în dosarul ajuns pe masa judecătorilor.

Se ocupa de tot

„Tot în data de 08.04.2020, primarul Municipiului Reghin, respectiv inculpata Precup Maria, a solicitat pe grup informații cu privire la stadiul livrării de dezinfectanți și a aflat de la inculpata Moldovan Natalia Ramona că au ajuns o parte, ”24 de bidoane de 20 l”.

Având în vedere acest aspect, inculpata Slev Crina a luat inițiativa și a sugerat modalitatea de distribuire a acestora.

Redăm mai jos extras din conținutul conversației purtate pe grup, de la momentul 08.04.2020, ora 21:22:4836, până la momentul 08.04.2020, ora 21:26:45:

”[08.04.2020, 21:22:36] Maria Precup P: Au ajuns produsele ?

[08.04.2020, 21:23:04] Natalya: Da o parte. 24 de bidoane de 20 L

[08.04.2020, 21:25:04] Crina Slev: Deci putem mâine duce la președinți sa împartă cate un litru pe scara

[08.04.2020, 21:25:26] Crina Slev: Asta tre sa ii tina cel puțin o sapt la calculele noastre

[08.04.2020, 21:25:48] Maria Precup P: De unde recipienții de un litru ?

[08.04.2020, 21:26:11] Maria Precup P: Dozatoarele ce capacitate au ?

[08.04.2020, 21:26:24] Crina Slev: Pai ducem cu bidon de 20 l la asociațiile cu mai multe scări si se descurca

[08.04.2020, 21:26:32] Crina Slev: Pot sa il toarne si in sticle de apa

[08.04.2020, 21:26:39] Crina Slev: Asta nu-i o probl.

[08.04.2020, 21:26:42] Crina Slev: Bine ca sunt

[08.04.2020, 21:26:45] Natalya: 500 ml 1 L””, se mai arată în dosar.

Dezinfectant nelivrat

„În data de 21.04.2020 în interiorul discuțiilor purtate pe grupul de lucru de la nivelul Primăriei Reghin a fost identificată o informare a inculpatei Slev Crina cu privire la distribuția de dezinfectant.

”[21.04.2020, 09:16:50] Crina Slev: Continua distribuția dezinfectanților pt scările de bloc. Chibu, Stanciu si Adi il pun pe căprării si fetele mele suna președinții sa vina după el. Asta e a doua si ultima transa. Avem in total 6 litri pe scara. Care ar trebui sa le ajungă încă cel puțin 1 luna si jumătate de acum înainte”.

Surprinzător este faptul că la data de 21.04.2020 nu se livrase integral cantitatea de dezinfectant achiziționată de la SC RED RIBBON SRL, și cu toate acestea Slev Crina a hotărât că e ultima tranșă.

Mai mult deși se estima că ar ajunge doar pentru o lună și jumătate, nu s-a mai distribuit niciodată vreo cantitate de dezinfectant de mâini DISINSYS PALM ALK către vreo asociație de locatari, cu toate că, la data verificărilor efectuate de organele de urmărire penală (vara anului 2021) au mai fost identificate cantități de dezinfectant în magazia UAT Reghin.

Toate cele de mai sus dovedesc clar că achiziția de dezinfectant de mâini DISINSYS PALM ALK s-a efectuat fără a se respecta legea, fără o estimare a cantității reale necesare, în mod netransparent și doar cu interesul de a se cumpăra produsul de la firma SC RED RIBBON SRL”, mai notează procurorii DNA în dosarul transmis instanței de judecată.

Dosarul pe scurt

Procurorii DNA de la Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRECUP MARIA la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

RADOI MIRELA MINODORA, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MOLDOVAN NATALIA-RAMONA, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- instigare la infracțiunea de fals intelectual,

- uz de fals,

SLEV CRINA – CRISTIANA, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul transmis Tribunalului Mureș anchetatorii notează că în perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.

Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.

În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 03 noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul MOLDOVAN-VERDEȘ ADRIAN-IOAN, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.