Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șase ani de închisoare, pentru un matematician rus care a vandalizat un birou al Rusiei Unite

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni la şase ani de închisoare pe un tânăr matematician de extrema stângă, acuzat că a vandalizat un birou al partidului puterii, Rusia Unită, el fiind considerat drept 'prizonier politic' de către organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Azat Miftahov (27 de ani) a fost găsit vinovat de 'huliganism', a declarat avocata sa, Svetlana Sidorkina, precizând că clientul său, care susţine că este nevinovat, va face recurs.

'Nu suntem de acord cu această decizie, bazată în special pe două mărturii anonime care nu au putut fi verificate', a spus Sidorkina.

Alţi doi suspecţi în acest caz, Elena Gorban şi Andrei Eikin, au fost la rândul lor condamnaţi la patru şi, respectiv, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Citește și: Directivă de ultimă oră a ministrului Lucian Bode! Și-a trimis Corpul de Control la verificări!

Student doctorand la Facultatea de mecanică şi matematică din cadrul Universităţii de Stat din Moscova, Azat Miftahov se prezintă public ca militant anarhist. El a fost interpelat în februarie 2019.

Potrivit acuzării, tânărul face parte dintr-un grup de şase persoane care au spart un geam al biroului partidului pro-Putin 'Rusia Unită', în nordul Moscovei, la sfârşitul lunii ianuarie 2018, aruncând înăuntru o fumigenă.

La începutul lunii februarie 2019, înaintea inculpării sale, el fusese reţinut într-un alt caz care viza 'fabricarea de explozibil', dar pentru care nu a fost acuzat.

Potrivit avocatei sale, tânărul matematician fusese bătut de poliţişti şi asupra lui au fost exercitate numeroase presiuni în cadrul acestei prime detenţii.

Organizaţia neguvernamentală Memorial l-a calificat drept 'prizonier politic', o petiţie care cere eliberarea acestuia adunând deja aproape 90.000 de semnături.

Peste 2.500 de matematicieni din întreaga lume, potrivit ziarului Novaia Gazeta, au ameninţat că vor boicota un congres internaţional în această disciplină, preconizat să aibă loc în 2022 la Sankt Petersburg, dacă studentul-doctorand nu va fi eliberat.

Autorităţile ruse au condamnat în ultimele luni mai multe grupuri de tineri simpatizanţi de extremă stânga - unii dintre ei la sentinţe foarte severe - în cazuri vehement denunţate de apărători ai drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.