Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șase procente dintre fotbaliștii care joacă la nivel profesionist suferă de daltonism

ilfovsport.ro
minge fotbal

Un studiu realizat în cadrul proiectului TACBIS (Tackling Colour Blindness in Sport – Învingem Daltonismul în Sport), în care au fost testați jucătorii de la cluburi și echipe naționale din mai multe țări, a arătat că, în medie, 1,5 fotbaliști dintr-un lot de 25 suferă de daltonism, anunță Mediafax.

Înainte de Campionatul Mondial din Qatar, TACBIS a făcut public un studiu care a analizat prevalența tulburărilor ale percepției culorilor în lumea fotbalului. În timpul proiectului au fost testați fotbaliști profesioniști care evoluează la nivel U18 sau mai sus pentru echipele de club și naționale (în Portugalia, Danemarca și Marea Britanie), relatează frf.ro.

Având în vedere aceste rezultate, este de așteptat ca aproape 50 dintre fotbaliștii care evoluează la Cupa Mondială să sufere de daltonism. Numele unuia dintre ei este deja cunoscut: Thomas Delaney, din echipa Danemarcei.

„Multă vreme am fost hotărâți să aflăm prevalența daltonismului la fotbaliștii profesioniști, pentru a ne asigura că industria fotbalistică ia în serios nevoile lor. Acest fapt va veni și în beneficiul a milioane de fani care suferă la rândul lor de daltonism”, a spus Kathryn Albany-Ward, directorul executiv al Colour Blind Awareness.

Partenerii din proiectul TACBIS au participat și la o conferință în Budapesta, cu titlul „Prevalența daltonismului la jucători și implicațiile pentru sportul de elită”; astfel, rezultatele studiului au fost discutate în amănunt și au fost abordate și implicațiile pe care ele le au pentru rugby și alte sporturi.

Federația Română de Fotbal este, din anul 2020, partener în proiectul TACBIS, alături de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltarea Fotbalului (EFDN), federațiile naționale de fotbal din Portugalia și Islanda, Universitatea Oxford Brookes și clubul de fotbal danez Randers FC. Scopul proiectului este conștientizarea problematicii daltonismului și a consecințelor acestuia asupra fotbalului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.