Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF a transmis joi Strategia Pieţei de Capital la Ministerul de Finanţe

Cristi Șelaru
Autoritatea de Supraveghere Financiară ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis joi Strategia Pieţei de Capital la Ministerul de Finanţe, a anunţat, vineri, Ovidiu Petru, director general al Direcţiei Generale Sector Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul ASF.

"Alocăm mult timp educaţiei, mult timp proiectelor de pe piaţa de capital. Avem şi o Strategie de Educaţie, avem şi Strategia Pieţei de Capital. Ieri am trimis-o la minister (Ministerul Finanţelor - n.r.)....şi mă bucur că am avut atât de multe documente şi atât de multe intervenţii şi observaţii venite în consultarea publică, chiar şi după consultarea publică foarte multe asociaţii şi foarte multă lume din piaţa de capital, interesată evident de viitorul pieţei şi de dezvoltarea pieţei. Cred că undeva la începutul anului viitor şi sper să o avem aprobată şi începem oficial implementarea ei, chiar dacă noi deja am început foarte multe proiecte şi ne-aţi văzut în foarte multe proiecte ale pieţei de capital alături de voi, alături de Bursă, alături de asociaţii", a spus Ovidiu Petru, la evenimentul de listare a titlurilor Fidelis pe Bursa de Valori Bucureşti.

La începutul lunii octombrie, Ministerul Finanţelor a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a elaborat, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital din România în perioada 2022-2026, care ar urma să aducă la buget un plus de venituri de 2,7 miliarde de lei în acest an, informează Agerpres.

Strategia a beneficiat de asistenţă tehnică acordată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi este conturată în jurul a nouă obiective: îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital; creşterea lichidităţii pe piaţa secundară; promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor; promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice; creşterea rolului investitorilor instituţionali; facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă; susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare; susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital); stimularea investiţiilor verzi.

Potrivit notei de fundamentare, orizontul de timp pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor a fost stabilit pentru fiecare obiectiv specific în parte, fiind avute în vedere, după caz, termene de implementare scurte (1 an), medii (2,5 ani) sau lungi (4,5 ani). Termenul limită pentru implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital din România în integralitatea sa este 31 decembrie 2026.

De asemenea, aceasta ar urma să aibă un impact financiar pozitiv asupra bugetului în anul curent şi în următorii ani. Astfel, în anul curent ar trebui să aducă la buget venituri de 2,7 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei din impozitul pe profit şi 1,6 miliarde de lei din impozitul pe venit. În anii următori ar trebui să genereze venituri la buget de 3,4 miliarde de lei, 3,8 miliarde de lei, respectiv 3,7 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.