Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF are primele veşti bune: Semnale de revenire pe piețele financiare, după începerea campaniei de vaccinare

grafic economie

Contagiunea a scăzut uşor, în luna ianuarie 2021, ca urmare a introducerii programului de vaccinare în Uniunea Europeană, care a contribuit la reducerea incertitudinii şi a generat un climat pozitiv pe burse, relevă cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Potrivit documentului, nivelul de stres în cadrul sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, s-a redus semnificativ, atingând nivelurile de la începutul anului 2020 şi se situează în jurul valorii de 0,0487.

Pe de altă parte, pieţele financiare din SUA şi Zona Euro înregistrează o îmbunătăţire a condiţiilor de tranzacţionare, conform indicilor calculaţi de Bloomberg. Astfel, indicele de turbulenţă pe pieţele bursiere internaţionale calculat de Bank of America Merrill Lynch se situează pe un trend descendent şi se poziţionează sub nivelul valorii 0.

Potrivit raportului, Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie pentru a stimula deschiderea, robusteţea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar din UE, bazată pe trei piloni: promovarea unui rol internaţional mai mare al monedei euro, prin convingerea partenerilor din ţările terţe să promoveze folosirea acesteia; susţinerea dezvoltării instrumentelor şi indicilor financiari denominaţi în euro şi îmbunătăţirea statutului de monedă de referinţă internaţională în sectoarele de energie şi de mărfuri.

Emiterea obligaţiunilor denominate în euro în cadrul NextGenerationEU va adăuga profunzime şi lichiditate pieţelor de capital din UE, crescând atractivitatea lor şi a monedei euro în rândul investitorilor. Impulsionarea finanţelor sustenabile reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru a dezvolta pieţele financiare din UE într-un hub al finanţelor verzi, folosind euro ca monedă implicită pentru produsele financiare sustenabile.

În plus, Comisia Europeană va susţine BCE privind o posibilă introducere a monedei euro digitale.

Al doilea pilon menţionat în raport îl reprezintă dezvoltarea infrastructurilor pieţelor financiare din UE şi îmbunătăţirea rezilienţei lor, inclusiv faţă de aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe. Comisia Europeană în colaborare cu BCE şi ESAs (autorităţile europene de supraveghere) vor solicita infrastructurilor pieţelor financiare să realizeze o analiză completă a vulnerabilităţilor lor legată de aplicarea extrateritorială ilegală a măsurilor unilaterale de către ţările terţe şi vor întreprinde acţiuni pentru a combate astfel de vulnerabilităţi.

Al treilea pilon îl constituie promovarea implementării şi aplicării uniforme a sancţiunilor UE. Anul acesta, Comisia Europeană va dezvolta o bază de date (Sanctions Information Exchange Repository) pentru a asigura raportarea eficientă şi schimbul de informaţii între statele membre şi CE privind implementarea şi aplicarea sancţiunilor. Comisia Europeană va colabora cu statele membre pentru a stabili un punct unic de contact pentru aspecte cu dimensiuni transfrontaliere legate de implementarea şi aplicarea sancţiunilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.