Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ASF: Rata daunei aferentă segmentului RCA a fost în 2015 de 91,16% și de 73,25% în 2016

autoritatea pentru supraveghere financiara ASF

Rata daunei aferentă segmentului RCA, calculată pe baza raportărilor depuse de societățile de asigurări, a fost în 2015 de 91,16%, respectiv de 73,25% în 2016, informează, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Precizările ASF vin în urma apariției în spațiul public "a unor informații distorsionate, cu privire la piața asigurărilor obligatorii auto, transmise printr-un comunicat de presă de către o asociație a unor service-uri independente (ASSAI)". "Raportul Milliman invocat (în comunicatul ASSAI — n. r.) nu reflectă prime încasate de către asigurători, întrucât analiza se bazează pe primele tarifare notificate până la data întocmirii raportului și nu pe cele comerciale reflectate în contractele de asigurare. Între aceste două seturi de date există diferențe semnificative determinate de reducerile practicate de asigurători. Acest aspect este dovedit și de faptul că totalul primelor menționate în raport, pentru intervalul 2013 — 2015, este de circa 12,9 miliarde lei, dar în acea perioadă s-au încasat efectiv 7,06 miliarde lei", subliniază ASF, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, obiectivul Raportului Milliman a fost determinarea unor repere de referință la nivelul pieței privind dauna medie și frecvența medie a daunei pentru prima dată în istoria pieței de asigurări din România și corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăți, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor notificate în raport cu daunalitatea. "Astfel, s-a construit o bază de date agregată cu detalii privind contractele de asigurare și daunele aferente acestora. Această bază de date este acum actualizată periodic și a fost utilizată la calcularea tarifelor maximale. Primele efective pentru polițele anuale RCA practicate în luna decembrie a anului 2016 s-au situat cu mult sub tarifele maximale. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, primele medii anuale practicate pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1201-1400 cmc, categoria de vârstă sub 25 de ani, s-au situat la 650 de lei, cu 35% mai puțin față de tariful maxim. Pentru aceeași categorie de vârstă, dar la un autoturism cu o capacitate de peste 2.500 cmc, prima medie anuală a fost de 1.500 de lei, cu 51% mai mică față de prima maximă. Pentru persoane juridice, tariful de primă, pentru un autovehicul transport marfă de peste 16 tone, era de 5.732 lei, mai puțin cu 24% față de tariful maximal", precizează Autoritatea.

Totodată, ASF atrage atenția asupra faptului că analiza privind piața asigurărilor RCA pentru 2016 indică un trend de scădere a tarifelor pe final de an, evidențiat încă înainte de plafonarea prețurilor polițelor obligatorii auto. "Contribuțiile asigurătorilor (7,2%) au fost prezentate, în mod tendențios, drept 'cele mai mari contribuții din UE' plătite de piață către ASF. În realitate, contribuțiile asigurătorilor pentru cheltuielile de reglementare și supraveghere sunt de 1%, restul cheltuielilor sunt pentru plata despăgubirilor acordate consumatorilor, reprezentând contribuții de tip mutual pentru celelalte entități cu rol fundamental în funcționarea pieței: Fondul de Garantare a Asiguraților, Biroul Asigurătorilor de Autoturisme și, până acum, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii", precizează instituția.

ASF mai spune că formula de calcul a primei RCA prezentată nu respectă în totalitate regulile după care se calculează prima tarifară, deși aceasta conține elementele de bază în calculul primelor comerciale, care au fost de altfel prezentate încă de anul trecut și afișate pe site-ul ASF. Formula de calcul a fost utilizată în determinarea tarifelor maximale, subliniază sursa citată. "ASF a parcurs, începând din anul 2014, un amplu proces de transformare. Restructurarea instituțională a vizat redefinirea cadrului de guvernanță, flexibilizarea structurii interne — prin eliminarea unor niveluri de conducere, de la 5 la 3, și reducerea numărului de angajați, de la 609 în 2014 la 495 în 2016 — dar și restructurarea funcțiunilor la nivelul întregii Autorități. Acest proces, care a redesenat în profunzime instituția, a generat efecte importante, atât prin întărirea funcției de protejare a consumatorului de servicii financiare, cât și în relația cu piețele reglementate, unde s-au înregistrat progrese semnificative în crearea unui cadru legislativ aliniat la cel european", adaugă ASF.

Într-un comunicat dat marți publicității, Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) informează că a transmis Parlamentului propunerea sa pentru formula de calcul al prețului RCA, care include prima de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuieli administrative care să reprezinte maximum 25% raportat la prima de risc și cheltuieli cu vânzarea poliței RCA (broker), de cel mult 50% din cheltuielile administrative. "Această formulă are în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăților de asigurări, precum și includerea unui comision de vânzare a polițelor de asigurare (brokeri). Formula de calcul trebuie însoțită și de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF și care, în prezent, sunt uriașe și nejustificate", se arată într-un comunicat al ASSAI, remis, marți, Agerpres.

Potrivit ASSAI, taxele plătite de asigurători către ASF sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei polițe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuții din UE (cu 60% mai mari). Contribuțiile totale ale asigurătorilor din UE, către omologul ASF, nu depășesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei polițe RCA, precizează ASSAI.

Mai mult, Asociația citează date din raportul Milliman care arată că, la fiecare 100 de lei încasați de către asigurătorii RCA, aceștia plătesc daune cuprinse în medie, între 38,64 lei, pentru persoane fizice, și 27,93 lei, pentru persoane juridice. Cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt de 61,36 lei (persoane fizice) și 72,07 lei (persoane juridice), adică duble raportate la daunele achitate condiții în care profitul raportat de asigurători pentru produsul RCA este zero sau negativ (pierderi), menționează sursa citată. În tot acest timp, în Uniunea Europeană, cheltuielile administrative ale asigurătorilor sunt cuprinse între 25 — 35% din prețul unei polițe RCA, cheltuieli care includ și un mic profit. "Așa cum ne-au lăsat să credem în toți acești ani, atât ASF cât și asigurătorii, piața RCA românească este una veșnic aflată 'în pierdere'. Această pierdere declarată a pieței de asigurări este cel puțin ciudată, în condițiile în care trei noi societăți de asigurări din străinătate vor vinde din acest an polițe RCA în România. Readresez invitația ANAF — Direcția Mari Contribuabili să verifice eligibilitatea și legalitatea costurilor administrative ale acestor operatori economici, pentru că una dintre principalele cauze ale scăderii colectării taxelor și impozitelor acestei instituții sunt generate de către anumiți operatori economici care repatriază profitul prin ' mecanismele prețurilor de transfer", a declarat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Reprezentanții service-urilor auto independente solicită, de asemenea, reforma internă a ASF, prin înjumătățirea numărului de angajați ai instituției și scoaterea la concurs a tuturor pozițiilor. De asemenea, se vorbește și despre salariile și primele supradimensionate în raport cu performanțele obținute, încasate de angajații ASF. Piața asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanșată de transportatori din cauza creșterii exponențiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.