Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

asigură că suveranitatea Greciei asupra a două insule din Marea Egee nu este chestionabilă

Pinterest
marea egee insulele grecesti

Statele Unite au asigurat miercuri că suveranitatea Greciei asupra a două insule din Marea Egee "nu este pusă sub semnul întrebării", după ce Ankara a protestat oficial împotriva unei desfăşurări militare greceşti pe cele două insule, transmite AFP preluat de agerpres.

Turcia l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa încălcări ale statutului insulelor din Marea Egee şi a transmis SUA o notă de protest în care "a cerut respectarea statutului insulelor din Egee de est", solicitând Washingtonului "să ia măsuri pentru a împiedica folosirea armelor" americane în zonă.

Ankara a denunţat duminică desfăşurarea de vehicule blindate pe insula Samos - cea mai apropiată de Turcia, la 1,3 km distanţă - şi Lesbos (15 km de coasta Turciei).

"Suveranitatea Greciei asupra acestor insule nu este pusă sub semnul întrebării", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price."Solicităm tuturor părţilor să evite retorica şi să evite orice acţiune care ar putea exacerba tensiunile", a adăugat el, subliniind că "suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate".

Tensiunile au crescut constant în relaţia dintre Turcia şi Grecia de câteva luni, după o scurtă apropiere în luna martie.

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că "ocupă" insulele din Marea Egee, care i-au revenit Greciei după destrămarea Imperiului Otoman, dar pe care soldaţii eleni nu pot staţiona. Preşedintele Erdogan a avertizat că armata turcă ar putea "să vină peste noapte" şi "să facă ceea ce este necesar" pentru a a asigura respectarea acestui statut. Ca răspuns, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara sa este "pregătită să facă faţă" oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.