Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asigurarea energiei electrice a Moldovei, afectată de reducerea livrărilor de gaze ruseşti

stiri.md
Andrei Spinu

Reducerea cu 40% a livrărilor de gaze ruseşti afectează capacitatea Moldovei de a furniza suficientă energie electrică pentru cei 2,5 milioane de locuitori, a declarat, luni, vicepremierul micului stat fost sovietic, relatează Rador.

Andrei Spînu, responsabil de negocierile cu Moscova, a declarat că gigantul rus Gazprom s-a angajat să furnizeze doar 5,7 milioane metri cubi de gaze pe zi - cu mult sub cele 11,5 milioane necesare pentru a asigura suficientă electricitate. Din cauza acestui deficit este imposibil ca Energocom - compania de stat pentru energie - să poată semna contractul pe luna noiembrie cu o centrală termică ce produce electricitate în statul situat între Ucraina şi România.

Republica Moldova - condusă de un guvern prooccidental ce a denunţat invazia din Ucraina - depinde de gazul rusesc şi a fost grav afectată de creşterea preţurilor, după începerea războiului. Una dintre cele mai sărace ţări din Europa - Moldova are un contract cu Gazprom ce variază de la lună la lună, în funcţie de preţul de piaţă pentru livrare imediată al gazelor şi petrolului. În octombrie, Spînu a spus că Gazprom nu este un "partener serios".

Capacitatea de producţie de energie electrică a Moldovei poate asigura doar aproximativ 30% din nevoile ţării. Pentru restul, ţara apelează la Ucraina - care a sistat toate exporturile de energie, după atacurile forţelor ruse asupra centrelor sale de producţie a energiei. Spînu a precizat că Energocom a cumpărat 27 de milioane de metri cubi de gaze, alături de alte 127 de milioane de metri cubi ce vor fi stocaţi în rezerve din Ucraina, pentru utilizare în timpul iernii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.