Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asistenţa video pentru arbitraj din Liga I va include şi tehnologia goal-line

lpf

Vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Alexandru Deaconu, a declarat, joi, că asistenţa video pentru arbitraj (VAR) va include şi Goal-Line Technology, care stabileşte dacă mingea a trecut sau nu cu toată circumferinţa linia porţii. Goal-Line Technology ar costa în jur de 100.000 de euro pentru un stadion.

"Arbitrajul video include şi această tehnologie de poartă. Goal Line Technology este implementată de UEFA în meciurile din Champions League şi Europa League din acest sezon. În momentul în care vii cu VAR implicit ai şi această tehnologie goal line. Este un sistem de 12 camere pentru fiecare linie a porţii, care este conectat cu un ceas. Fiecare arbitru de pe terenul de joc are un ceas şi în momentul în care mingea depăşeşte linia porţii, acel ceas transmite . Din punctul meu de vedere, nu se poate VAR fără goal-line. Dacă mingea depăşeşte sau nu linia porţii este o decizie dificilă şi importantă pentru arbitru. Din ce ştiu eu, sistemul goal line să-l ai permanent la un stadion este undeva la 100.000 de euro", a declarat Deaconu, la Telekom Sport.

El spune că în acest moment există pe plan internaţional mai multe sisteme VAR, iar IFAB, organismul care se ocupă de stabilirea regulilor jocului, va alege în martie 2018 un VAR standard. "IFAB va analiza toate aceste experimente şi va veni cu o concluzie finală. Nu avem o soluţie universal valabilă în acest moment. O decizie va fi luată de către IFAB în martie 2018 şi tot atunci se va stabili dacă sitemul va fi folosit la Cupa Mondială din Rusia. Arbitrul se poate autosesiza cu privire la o anumită eroare, poate primi informaţia de la arbitrii asistenţi, de la al patrulea oficial sau de la arbitrul video. El are posibilitatea să meargă la marginea terenului şi să analizeze situaţia pe un monitor. Dar toate deciziile sunt ale arbitrului de centru. Obiectivul VAR nu este sută la sută decizii corecte. Dacă am sta să analizăm orice decizie a arbitrului, ne-am întinde foarte mult. Sistemul va fi folosit doar în situaţii de greşeli evidente ale arbitrului", a precizat oficialul CCA.

Arbitrajul video (VAR) va fi implementat şi în Liga I, începând din sezonul viitor, a anunţat preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, după Adunarea Generală a LPF din 6 decembrie. Preşedintele ligii speră că în cazul obţinerii finanţării necesare, sistemul VAR să fie introdus chiar din play-off. "Cu 13 voturi pentru şi o abţinere, s-a hotărât ca arbitrajul video să fie implementat în Liga 1, din sezonul 2018-2019. Însă, dacă vom găsi finanţarea necesară, atunci ne dorim ca acest arbitraj video să-l încercăm chiar din play-off-ul acestui sezon. Vom alege un singur meci, din martie, pentru a vedea cum funcţionează. Am ieşit la 600.000-700.000 de euro, dar costurile pot să ajungă şi până la 1,5 milioane de euro pe două sezoane”, a declarat Iorgulescu.

În acest sezon, arbitrajul video este folosit în Bundesliga şi în Serie A, iar din sezonul viitor va fi folosit şi în LaLiga şi în Ligue 1, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.