Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asistenţi medicali, despre clipele dificile din pandemie: 'Rezistăm în continuare, aş lua-o de la capăt oricând'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pacient terapie intensiva spital medic

“Moromete”, cel care le cântă şi le spune glume copiilor pentru a-i face să zâmbească, Mihaela, omul care a pus viaţa pacienţilor cu Covid mai presus de propria viaţă, şi Roxana, cea care a venit să lucreze pentru suferinzi, atunci când le era mai greu. Trei asistenţi dedicaţi vorbesc despre pasiunea pentru munca lor, dar şi despre clipele dificile din pandemie, de Ziua Internaţională a Asistentului.

“MOROMETE”, OMUL CARE LE CÂNTĂ COPIILOR ŞI LE SPUNE GLUME PENTRU A-I FACE SĂ ZÂMBEASCĂ
Moromete. Aşa îl strigă toată lumea. E asistent la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală. Face meseria de asistent de 20 de ani, neobosit, mereu acolo, în ajutorul copiilor care au nevoie urgentă să fie salvaţi. I se spune Moromete pentru că e mereu pus pe glume. Reuşeşte să aducă zâmbete pe chipurile copiilor, chiar şi în clipele în care aceştia suferă. Îl cheamă de fapt Cristinel Adrian Olteanu şi este ajutor de nădejde pe care se poate baza un întreg spital. A povestit pentru News.ro cum a reuşit alături de medici să salveze, în decurs de câteva minute, viaţa unui copil de 3 ani. Este doar unul dintre miile  de copii care au ajuns de urgenţă la spital şi care a încăput şi pe mâinile sale.
SATISFACŢIA VIEŢILOR DE COPII SALVATE“ Am avut satisfacţia încă unei vieţi salvate. Drumul de la preluare până în sala de intervenţii a fost de 4 minute, secundele sunt foarte importante, trebuie să acţionăm rapid”, spune asistentul.
“La triaj, părinţii cu o fetiţă de 3 ani în braţe, au spus că a înghiţit ceva. Privind-o, mi-am dat seama că situaţia nu este chiar aşa bună, copilul respira prost, avea dispnee, a fost preluat, adus în camera de gardă resuscitare, a venit medicul urgentist imediat, s-au recoltat analize, a fost monitorizată, am ajuns la concluzia că nu era o ingestie de medicamente, ci un corp străin care intrase în plămân, copiii întotdeauna punând în gură fel şi fel de obiecte sau seminţe, într-o clipă de neatenţie a părinţilor duce la înghiţirea acestor obiecte.
SECUNDELE CARE FAC DIFERENŢA DINTRE VIAŢĂ ŞI MOARTE
Secundele pentru acest copil au fost foarte importante, starea lui se agrava de la o secundă la alta, s-a acţionat foarte repede, analize, monitorizare, administrare de oxigen, am mers apoi în sala de mici intervenţii, toată treaba, de la preluare până în sala de mici intervenţii a fost de 4 minute, a fost extras acel corp străin, era o sămânţă de curmală, am înţeles,  am participat, a fost extras.
ATUNCI CÂND NU ALEGI MEDICINA DE URGENŢĂ, CI EA TE ALEGE PE TINE
Să ştiţi că nu există medicină de urgenţă pediatrică sau pentru adulţi, există medicină de urgenţă şi ca să intri aici nu trebuie să alegi medicina de urgenţă, ci ea te alege.
La cel mai mare spital suport Covid din Capitală, lucrează Mihaela Turliu. Este doar unul dintre oamenii care, alături de colegi, a pus viaţa pacienţilor mai presus de a ei. Mihaela Turliu, asistent şef al secţiei 1 ATI de la Spitalul Clinic Colentina din Capitală, a povestit pentru News.ro cum a trecut de perioada pandemiei alături de colegi. Perioada în care a stat în izolare, pentru că s-a infectat, fără să-şi poată ţine copilul în braţe, a fost cea mai dificilă.
”M-a impresionat suferinţa oamenilor, vin diferite cazuri, de la simptomele cele mai uşoare până la suferinţele cele mai grele, suferim odată cu ei când îi vedem că desaturează foarte tare sau Doamne fereşte ajung până la deces. Rezistăm în continuare, aş lua-o de la capăt oricând”, a relatat pentru News.o Roxana Manciu.
Asistenţii medicali, cea mai importantă forţă de muncă dintr-un spital, sunt, de la an la an, mai puţini. În întreaga ţară sunt în jur de 150.000 de asistenţi medicali.  Carmen Mazilu, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Bucureşti. Am eliberat anul acesta 25398 de avize, cu o diferenţă în minus de 1107 faţă de anul trecut
Carmen Mazilu, Preşedinte OAMGMAMR – filiala Bucureşti, a explicat pentru News.ro rolul asistentului medical în îngrijirea pacienţilor, dar şi numărul celor care sunt avizaţi pentru Capitală
“Asistenţii medicali lucrează în spitale, dar şi în alte zone ale asistenţei medicale şi ale îngrijirilor de sănătate, la medici de familie, la medicina şcolară, în comunitate, în îngrijirile la domiciliu. În prezent, noi am eliberat pentru anul 2021 25.398 de avize, cu o diferenţă în minus de 1107 avize faţă de anul 2020, ceea ce înseamnă că o parte dintre colegii noştri ori s-au retras din activitate, adică au ieşit la pensie, ori cumva au dispărut din sistem, cel puţin deocamdată. Trebuie să spunem totuşi că avizarea este dinamică, este anuală, în principiu la 31 decembrie ar trebui să fie avizaţi toţi asistenţii medicali, dar din diverse motive, unii nu lucrează şi atunci pot veni de-a lungul anului să fie avizaţi.
În fiecare spital proporţia de asistenţi medicali reprezintă de fapt cea mai mare forţă de muncă, adică o să găsim mai mulţi asistenţi medicali decât medici , infirmiere sau alt personal medical. Sunt extrem de importanţi, odată pentru respectarea calităţii îngrijirilor, pentru implementarea procedurilor de îngrijire a pacienţilor, pentru pacienţi în special, pentru că pacienţii vor sta cu aceşti asistenţi medicali, cu colegii mei, toată ziua. Un asistent medical îşi poate urmări pacientul într-o tură de 8 ore, de 12 ore, şi îngrijirea este continuă, pleacă o tură, va veni o altă tură de asistenţi medicali.
Ne dorim mai mulţi asitenţi medicali cu studii superioare, absolvenţi de Facultate de Asistenţă Medicală, ne-am dori mai mulţi asistenţi care să facă masterate şi chiar doctorate, ne-am dori ca asistenţii medicali să fie mai mult implicaţi în zona de luare a deciziilor în unităţile medicale, îmbunătăţiri se pot face peste tot, inclusiv în pregătirea continuă a lor.
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti are pentru cei 4 ani de studii pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală aproximativ 100 de locuri anual, făcând un calcul simplu nu sunt foarte mulţi asistenţi cu studii superioare, aşa cum vedem în alte ţări unde această formă de educaţie este majoritară.
Mesajul meu de Ziua Internaţională a Asistentului este un mesaj pur şi simplu uman. Să fie sănătoşi, să-şi păstreze cât se poate sănătatea, să fie puternici, să încerce să-şi dezvolte competenţele pentru a fi profesionişti cât mai buni, le doresc din tot sufletul meu tot binele din lume şi le mulţumesc mult pentru că în această perioadă, anul trecut şi în acest an, într-o pandemie globală care ne-a pus mari probleme, asistenţii medicali s-au remarcat prin rezilienţa lor, prin profesionalismul lor, competenţele pe care le au şi mai ales prin umanitatea lor, prin empatia şi compasinea faţă de pacient”, a declarat pentru News.ro Carmen Mazilu.
Mesajul Ministerului Sănătăţii de Ziua Internaţională a Asistentului. Monica Althamer: ”Nu suntem, poate, cu salarizarea la nivelul altor ţări, dar am convingerea că lucrurile se vor îmbunătăţi şi mai mult în timp şi la noi”
“Gândurile mele sunt de mulţumire pentru toate eforturile lor, nu numai din perioada de criză sanitară, ci şi pentru eforturile lor de zi cu zi. De cele mai multe ori asistenţii medicali sunt primii profesionişti din sistemul sanitar pe care îi văd pacienţii şi în general profesioniştii pe care îi văd cel mai des. Compasiunea lor este cea care însoţeşte pacienţii dincolo de partea de act medical, în perioade grele din viaţa apropiaţilor noştri care ajung în spitale. Ultimul an a fost şi mai greu, eforturile lor au fost peste cele obişnuite, foarte mulţi asistenţi au plătit cu viaţa implicarea lor, gândurile mele merg şi spre ei.
Speranţa mea este că munca pe care o depun acolo o vor putea depunde din nou acasă, nu suntem poate cu salarizarea la nivelul altor ţări, sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite, cu certitudine nu este salarizarea singurul motiv pentru care personalul medical alege uneori să plece, este vorba şi despre modul în care îşi pot desfăşura activitatea, de dotări, de modul în care pot să înveţe, dar sper că schimbările din ultimii ani vor conduce la întoarcerea lor acasă. Sper să nu mai reprezinte doar străinătatea o alegere şi să ajute şi pacienţii români. Am convingerea că lucrurile se vor îmbunătăţi şi mai mult în timp şi la noi şi că va reprezenta România o opţiune la fel de bună pentru ei”, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Monica Althamer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.