Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Barourilor din America denunţă încălcări ale drepturilor avocaţilor în România: 'Practici care creează frică în rândul avocaților'

Inquam Photos / George Calin
protest avocati

Preşedintele Asociației Barourilor Americane, Patricia Lee Refo, transmite că este îngrijorată de un tipar de încălcări grave ale drepturilor avocaților din România. Reacţia vine în urma protestelor avocaţilor din România, după condamnare avocatului Robert Roşu, în dosarul "Ferma Băneasa".

"Mai multe cazuri larg mediatizate au evidențiat practicile din cadrul procedurilor penale ale României care încalcă independența profesiei de avocat și principiile statului de drept. Aceste practici încalcă conceptul tradițional al unui echilibru echitabil între acuzare și apărare și subminează confidențialitatea profesională a relației avocat-client. În consecință, ele ameninț dreptul unui inculpat la un proces echitabil", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

De asemenea, mai transmise asociaţia, sistemul de justiție din România "s-a angajat în mod deliberat în practici care creează frică în rândul avocaților, împiedicându-i să ofere protecțiile și serviciile pe care toți inculpații au dreptul". "Anumite acte legitime efectuate de avocați ca reprezentanți ai clienților lor au fost etichetate drept activități infracționale. În alte situații, avocații au fost acuzați de „infracțiuni de opinie” pentru raționamentul legal pe care îl susțin în sprijinul intereselor clienților lor și pentru acțiunile efectuate în cadrul exercițiului normal al profesiei de avocat", mai arată ABA.

ABA face apel la autoritățile române să respecte drepturile profesiei de avocat și garanțiile independenței acesteia și solicită ca procurorii, judecătorii și alți oficiali ai sistemului judiciar să aibă dreptul de a oferi o justiție echitabilă și echitabilă, fără presiuni politice.

ABA este cea mai mare asociație de avocați din lume. Ca voce națională a profesiei de avocat, ABA lucrează pentru a îmbunătăți administrarea justiției, promovează programe care asistă avocații și judecătorii în munca lor, acreditează facultățile de drept, asigură educație juridică continuă și lucrează pentru a construi o înțelegere publică în întreaga lume a importanţei statului de drept.

Robert Roşu, avocat la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, una dintre cele mai mari case de avocatură, a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, unde prinţul Paul al României, Remus Truică - fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, miliardarul israelian Beny Steinmetz, plus alţii, au primit ani de închisoare pentru că ar fi încercat să se folosească de nişte acte de moştenire pentru a prelua active ale statului, suma implicată fiind de 145 mil. euro. Pe fond, avocatul fusese achitat. Cum hotărârea nu a fost încă motivată, nu pot fi exercitate căile extraordinare de atac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.