Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Delta Dunării, reacție la afirmaţiile guvernatorului Deltei: 'Este cel puţin hazardat să susţii că şacalul nu reprezintă o problemă'

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării a reacţionat la afirmaţiile făcute de guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Atena-Adriana Groza, în legătură cu prezenţa şacalului în zonă, afirmând că "este cel puţin hazardat să susţii că şacalul nu reprezintă o problemă şi că nu sunt reclamaţii din partea turiştilor atât timp cât nu sunt funcţionale mecanismele instituţionale de preluare a semnalărilor". Guvernatorul declarase, într-un interviu acordat News.ro, că nu există un studiu privind evaluarea efectivelor acestei specii şi nici a daunelor produse şi că nu sunt plângeri, nici din partea turiştilor privind prezenţa şacalilor în Delta Dunării, potrivit news.ro.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării a transmis, marţi, o scrisoare deschisă către guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

"Consiliul Director al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării a luat notă cu îngrijorare de cea mai recentă şi de altfel singura declaraţie de presă a dumneavoastră privind populaţia de şacali din Delta Dunării. Este cel puţin hazardat să susţii că şacalul nu reprezintă o problemă şi că nu sunt reclamaţii din partea turiştilor atât timp cât nu sunt funcţionale mecanismele instituţionale de preluare a semnalărilor şi, mai ales, în condiţiile în care AMDTDD, ca platformă de Parteneriat Public-Privat în domeniul turistic a primit mai multe semnale de la populaţie şi este semnatară a scrisorii adresate ministrului Mmediului, alături de Consiliul Judeţean Tulcea şi primarii din destinaţie”, s-a arătat în document.

Asociaţia Delta Dunării a susţinut că guvernatorul Deltei Dunării trebuie să îi susţină pe locuitorii din zonă.

"Declaraţia denotă o necunoaştere a problemelor cu care se confruntă comunităţile din Deltă, operatorii economici şi, nu în ultimul rând, turiştii, cei care asigură, pentru câteva luni pe an, mijloacele de subzistenţă locuitorilor Deltei. Este bine de ştiut că locuitorii Deltei Dunării în afară de pescuit şi turism nu au alt venit, iar dumneavoastră, ca administrator al Rezervaţiei Biosferei, vă revine un rol important să îi sprijiniţi. De altfel asta s-a reţinut din declaraţia dumneavoastră de la numirea în funcţie. Încercaţi să treceţi dincolo de birou, să vă întâlniţi cu ei şi, cel mai important, să îi ascultaţi, asta face parte din rolul unui guvernator”, a mai transmis Asociaţia Delta Dunării.

În scrisoarea deschisă, reprezentanţii asociaţiei au menţionat şi câteva probleme cu care se confruntă locuitorii din Deltă: resursă piscicolă mult diminuată; lipsa unor programe de repopulare cu peşte; canale şi intrări în lacuri colmatate sau blocate cu plauri şi material lemnos; lipsa panotajelor de semnalizare; birocratizarea excesivă a actelor de reglementare.

Guvernatorul Deltei Dunării, Atena- Adriana Groza, a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că nu există un studiu privind evaluarea efectivelor de şacali din zonă.

"În ceea ce priveşte problemele legate de şacal, în prezent nu există un studiu privind evaluarea efectivelor acestei specii şi nici a daunelor produse. Nu există nicio plângere, nici din partea turiştilor privind prezenţa acestei specii, iar şacalul, contrar celor vehiculate, nu este o specie invazivă, ci este o specie menţionată în Anexa nr. 5 din OUG nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare, specie de interes comunitar a cărei prelevare din natură şi exploatare face obiectul măsurilor de management. Prezenţa acestei specii în Delta Dunării este strâns legată de activitatea de animale ce sunt pur şi simplu lăsate nesupravegheate în afara gospodăriilor, pe diguri şi grinduri. În plus, ceea ce nu se spune despre şacal este că el este o specie necrofagă, iar prin eliminarea animalelor deja moarte el înlătură, de fapt, surse potenţiale de infecţie, fiind un sanitar al sistemelor naturale”, a afirmat guvernatorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.