Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociaţia Forestierilor din România: 'Scăderea TVA la 5% pentru lemn şi produsele din lemn, o soluţie pentru a reduce impactul economic al războiului'

padure lemne defrisari

Reducerea TVA la 5% pentru lemn şi produsele din lemn reprezintă o soluţie pentru a reduce impactul economic al războiului din Ucraina în industria lemnului, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

"Sancţiunile economice internaţionale aplicate Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus, precum şi situaţia extrem de dificilă din Ucraina, vor duce la un deficit de lemn şi de produse din lemn în statele europene. Un deficit care va afecta întreaga industrie europeană, de la firmele de prelucrare primară a lemnului, până la producătorii de mobilă, de plăci, sau firmele de construcţii. Şi România va fi afectată de această situaţie. Deficitul de resursă de lemn pentru piaţa românească va fi de aproximativ 700.000 metri cubi, cantitate pe care România nu o va mai putea importa din cele trei ţări. Se vor produce astfel dezechilibre pe întreg lanţul de aprovizionare, cu efecte negative asupra industriei", se menţionează într-un comunicat semnat de Ciprian Muscă, preşedinte ASFOR, potrivit Agerpres.

El a subliniat că, la invitaţia ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai mai multor industrii pentru a căuta şi propune soluţii concrete de sprijin pentru mediul de afaceri din România, confruntat cu criza economică generată de conflictul din Ucraina.

"Am propus, în calitate de reprezentant al domeniului forestier şi prelucrării lemnului, reducerea TVA la 5% pentru lemn şi produsele din lemn. Este o soluţie viabilă economic, lucru demonstrat şi de recenta măsură de reducere a TVA pentru lemnul de foc pentru populaţie. Avem nevoie să păstrăm competitivitatea firmelor româneşti în această situaţie de criză şi să căutăm soluţii pentru a micşora impactul acesteia", a explicat Ciprian Muscă.

Astfel, ASFOR, prin documentul strategic "România Verde în 10 paşi" (asfor.ro/romania-verde/), propune demult reducerea TVA la lemn şi produse din lemn pentru a stimula dezvoltarea sectorului forestier şi de prelucrare a lemnului.

Confederaţia Europeană a Industriilor de prelucrare a lemnului (CEI-Bois) şi Organizaţia Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), din care face parte şi ASFOR, au cerut guvernelor naţionale şi CE interzicerea totală a comerţului cu lemn şi produse din lemn între Europa şi Rusia şi Belarus, ca răspuns la conflictul din Ucraina.

"Dar criza ne obligă pe toţi să propunem soluţii pentru a reduce cât mai mult efectele negative asupra economiei româneşti. Reducerea TVA la 5% pentru lemn şi produsele din lemn este o astfel de soluţie. În egală măsură, trebuie spus că propunerile noastre nu pot fi implementate fără sprijinului statului", se mai precizează în comunicat.

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului acordă asistenţă prin reprezentanţii săi în străinătate (Birourile de Promovare Comercial-Economică - BPCE) pentru identificarea de noi parteneri de export sau furnizori de materii prime de pe pieţe alternative, pentru a veni în sprijinul operatorilor economici care se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei generate de situaţia din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.