Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asociații ale elevilor, scandal cu ministrul Educației: 'Cîmpeanu, ia mâinile de pe transport'

microbuz scolar

Mai multe asociații ale elevilor acuză Guvernul de batjocură față de elevi și cer să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență „ce împiedică elevii să ajungă la școală”. Elevii spun că cei cu o situație materială precară sunt condamnați la abandon școlar, anunță Mediafax.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Timiș (AETm) și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal) cer Guvernului să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce împiedică elevii să ajungă la școală.

„Miercuri, 14 septembrie a.c, ministrul educației Sorin Cîmpeanu a anunțat public că dorește să adopte o ordonanță de urgență cu privire la transportul elevilor prin care să asigure 300 de lei pe lună elevilor navetiști, fără nicio analiză a tarifelor de transport. Această declarație vine după ce săptămâna aceasta a tăiat bursele elevilor din mediul rural și după ce a tăiat transportul gratuit al elevilor navetiști în vara anului 2021. Misterioasa ordonanță care nu a fost publicată încă nicăieri sub formă de proiect propune, din nou, un sistem falimentar de asigurarea a transportului elevilor, prin procedura unui decont plafonat, în neconcordanță cu realitatea. După cum am solicitat în repetate rânduri, singura metodă eficientă de asigurare a navetei elevilor este prin subvenționarea operatorilor, astfel încât elevii să primească abonamentele complet gratuit”, se arată într-un comunicat remis de către asociațiile elevilor.

Prin procedura de decontare propus, spun semnatarii, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani și nu vor avea probleme în achiziționarea biletelor/abonamentelor, condamnând astfel elevii cu o situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie.

„De peste 2 ani transportul elevilor ar trebui să fie complet gratuit, însă Ministerului Educației și baronii locali încalcă constant legea încă de la adoptarea sa, refuzând să asigure sumele necesare asigurării acestui transport. Amintim faptul că ultima ordonanță de urgență adoptată de ministrul Cîmpeanu în domeniul transportului elevilor, OUG nr. 50/2021, a fost atacată la CCR de către asociațiile de elevi, fiind în prezent peste 6 dosare pe rolul Curții. Solicităm ferm guvernanților să nu adopte proiectul de ordonanță, având în vedere acțiunile efectuate de către reprezentanții elevilor ce subliniază importanța respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.