Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Assad și Safadi discută despre refugiați și contrabanda cu droguri în întâlnirea lor de la Damasc

reuters.com

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, şi ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, au discutat despre problema refugiaţilor de război şi reprimarea contrabandei cu droguri la graniţele lor, cu prilejul unei întrevederi luni la Damasc, a informat Ministerul de Externe de la Amman, relatează AFP, citat de Agerpres.

Vizita lui Safadi a avut loc într-un context regional de apropiere diplomatică cu Assad, în special cu revenirea Damascului în Liga Arabă după ani de izolare de la începutul războiului din Siria în 2011.

Reuniunea lor "s-a concentrat pe problema întoarcerii refugiaţilor şi pe măsurile necesare pentru a facilita întoarcerea voluntară" a refugiaţilor sirieni din Iordania, a indicat ministerul iordanian într-un comunicat.

Cei doi au discutat şi despre măsurile "umanitare, de securitate şi politice" în vederea unei "soluţii globale" a crizei siriene, a adăugat sursa.

Siria a fost suspendată din Liga Arabă din cauza represiunii violente a manifestaţiilor care au degenerat într-un conflict soldat cu peste 500.000 de morţi şi milioane de persoane deplasate cu începere din 2011.

În mai, organizaţia panarabă a readmis Damascul, în pofida absenţei unei reglementări politice a conflictului în cauză, sperând în special să găsească o soluţie pentru milioanele de refugiaţi sirieni care trăiesc în ţările vecine, dintre care 1,3 milioane în Iordania.

Aceasta caută, de asemenea, să-şi consolideze cooperarea în materie de securitate cu Siria, care s-a transformat într-un narco-stat unde comerţul ilegal cu captagon, o amfetamină derivată dintr-un medicament, este înfloritor.

Bashar al-Assad şi Ayman Safadi au discutat despre "pericolele prezentate de contrabanda de droguri peste frontiera cu Siria către regat" şi "necesitatea unei cooperări pentru a face faţă acesteia", potrivit comunicatului.

Şeful diplomaţiei iordaniene s-a întâlnit şi cu omologul său sirian, Faisal Mekdad, cu care a discutat despre un "comitet mixt de luptă împotriva contrabandei cu droguri" care se va reuni la Amman "cât mai curând posibil".

În ultimii ani, forţele de securitate iordaniene şi-au intensificat controalele la frontieră şi au dejucat mai multe tentative de a introduce ilegal droguri şi arme din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.