Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta era URGENȚA lui Nicolae Ciucă: A dat ORDONANȚĂ pentru ca TVR să dea bani la Eurovision, concursul în care România se face de râs

Inquam Photos / George Calin
nicolae ciuca parlament

STIRIPESURSE.RO vă prezintă actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 2 februarie 2022. Într-o țară în care zeci de mii de locuitori din București și Timișoara îngheață de frig, în care sindicatele protestează zilnic, în care pensionarii sunt îngroziți de facturile la energie electrică și gaze naturale, iar prețurile la produse alimentare și carburanți au explodat, premierul Nicolae Ciucă este îngrijorat de participarea României la Eurovision, concurs în care ne-am făcut de râs în ultimii ani. Pentru TVR, Ciucă a dat o Ordonanță de Urgență pentru ca postul public să își plătească taxele la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

I. PROIECTE ÎN ANALIZĂ

1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene (PRIMĂ LECTURĂ)

Actul normativ dezbătut astăzi în primă lectură reglementează situația cadrului bugetar în vedere asigurării plății sumelor pentru plata integrală a beneficiarilor eligibili pentru Măsura 2 - Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor. Este vorba despre plata contractelor de finanțare pentru ultimii 2.885 de beneficiari eligibili ai Măsurii 2, în valoare de 570 milioane lei.

În anul 2021, bugetul alocat Măsurii 2 a permis plata a 13.835 contracte de finanțare.

Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor, reprezintă o schemă de sprijin destinată sprijinirii IMM-urilor în perioada determinată de criza COVID-19, inițiată în 2020, care a avut ca surse de finanțare atât fondurile europene, cât și bugetul de stat. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru au fost în valoare de peste 3,8 miliarde lei (3.802.639.545 lei), din care mai mult de 3,2 miliarde lei (3.286.765.859 lei) fonduri externe nerambursabile, peste 515 milioane lei (515.873.686 lei) fonduri de la bugetul de stat, la care s-a adăugat, prin legea bugetului pe anul 2022, suma de 570 milioane lei pentru plata tuturor aplicațiilor eligibile a căror valoare excedează plafonul inițial al măsurii.

II. ORDONANȚE DE URGENȚĂ

2. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. 52 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice

Prin modificările aprobate se creează cadrul legal pentru realizarea de plăți anticipate de până la 100% din fonduri publice pentru Societatea Română de Televiziune și pentru Societatea Română de Radiodifuziune. Fondurile pot fi utilizate pentru finanțarea activităților specifice privind achiziția drepturilor de difuzare a evenimentelor, acțiunilor și concursurilor sportive sau artistice internaționale, precum și pentru plata cotizațiilor la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Una din situațiile din care derivă urgența aprobării acestor modificări constă în condițiile de participare a României, prin SRTV, în calitate de organizator, la Concursul Internațional Eurovision 2022 care se va desfășura în luna mai, la Torino. Prima tranșă a achitării taxei de participare se poate face, cel mai târziu, până la 15 februarie 2022.

III. HOTĂRÂRI DE GUVERN

1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată in agricultură

Potrivit Hotărârii aprobate de Guvern, subvenția unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/litru. Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în anul 2021 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și plățile aferente anului 2022.

2. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia, în anul 2022

Programul de susținere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3.000 euro/cultură/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Pașii în implementarea programului sunt:

Ø Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ);

Ø Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA;

Ø Analizarea conținutului de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară;

Ø Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ;

Ø Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

3. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022

Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada:

· 1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I)

· 15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II)

Referitor la producțiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pașii în implementarea programului sunt similari programului "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi".

4. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Realizare pasaj rutier intersecția DN 1 cu Bulevardul Republicii (Sinaia Sud), judeţul Prahova

Realizarea acestui pasaj rutier este necesară în vederea fluidizării traficului în orașul Sinaia, a creșterii gradului de siguranță rutieră și implicit a scăderii riscului de accidente rutiere. În prezent, traficul se realizează cu dificultate în orașul Sinaia din cauza numărului mare de autovehicule care tranzitează orașul în fiecare zi.

Pasajul va avea o lungime de 438 metri. Valoarea totală a investiției este estimată la 53,49 milioane lei, iar finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Durata realizării investiției este de 26 luni.

5. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiţii ,,Realizare pasaj rutier la intersecția DN 1 cu Bulevardul Ferdinand (Sinaia Nord)", judeţul Prahova

Pasajul se va realiza în zona de nord a orașului Sinaia, unul dintre punctele unde apar frecvent aglomerări în trafic, în special la sfârșit de săptămână. Construirea pasajului va duce la fluidizarea traficului, la reducerea ambuteiajelor și riscului accidentelor, la scăderea poluării fonice și a reducerii noxelor.

Pasajul va avea o lungime de 382 de metri. Valoarea totală a investiției se ridică la 56,57 milioane lei și se va realiza într-o perioadă de 28 de luni. Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

6. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare parțială a Agenda de Lucru Pag. 2 din 8 01.02.2022 sumelor prevăzute la lit. c) şi d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021

Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va beneficia, în cursul anului 2022, de alocarea sumei de 5 milioane de lei prevăzută în bugetul de stat. Din această sumă, 3 milioane lei vor putea fi utilizate pentru proiecte de comunicare, informare publică și promovarea imaginii și intereselor românești peste hotare, iar 2 milioane de lei pentru finanțarea acțiunilor cu caracter științific și social-cultural. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă își desfășoară activitatea în cadrul Secretariatului General al Guvernului și este finanțat din bugetul instituției.

7. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind recunoașterea Asociației ,,Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj" ca fiind de utilitate publică

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

8. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Actul normativ clarifică modalitatea de constituire și de desemnare a administratorului sistemului de garanție returnare (SGR) – societatea va fi constituită de structurile asociative ale producătorilor și, posibil, ale comercianților, iar statul român va intra în acționariat după desemnarea administratorului SGR. De asemenea, este clarificată și reglementarea privind statutul de membru în consiliul de administrație al reprezentantului statului – acesta nu poate fi un membru fără drept de vot.

9. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea finanțării din bugetul Fondului pentru mediu a obiectivului de investiţii ,,Amenajarea râului Ampoi şi a afluenților săi în oraşul Zlatna" în cadrul programului ,,Efectuarea de lucrări destinate prevenirii, înlăturării şi/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice extreme, precum şi de alţi factori vătămători"

Prin Hotărârea de Guvern aprobată se asigură finanțare, în valoare de aproximativ 7 milioane de lei, pentru obiectivul de investiții ,,Amenajarea râului Ampoi şi a afluenților săi în orașul Zlatna", din bugetul Fondului pentru Mediu în perioada 2022-2023. Alocarea este necesară pentru continuarea și finalizarea lucrărilor destinate prevenirii, înlăturării și/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice.

10.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea, după caz, a descrierii tehnice şi adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române" prin administraţiile bazinale de apă, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a efectuării lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

11.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice a unor drumuri forestiere precum şi trecerea cu titlu gratuit a acestora şi a terenurilor aferente, din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva in domeniul public al comunei Moroeni, judeţul Dâmbovița

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

12.HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie

Prin această hotărâre se aprobă unele modificări de ordin administrativ cu privire la procedura de analiză a cererilor de acordare pentru finanțare, astfel încât să se asigure o analiză atentă și riguroasă a documentației depuse de operatorii economici. Modificările constau în prelungirea perioadei de analiză a cererilor de acord pentru finanțare, organizarea cererilor de acord pentru finanțare în sesiuni de 30 de zile și emiterea acordurilor în limita bugetului alocat sesiunii.

Prin schema de ajutor de stat sunt avute în vedere dezvoltarea capacității de producție, încurajarea participării active a firmelor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, stimularea realizării de investiții în active fixe de înaltă tehnologie.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 6.380 milioane de lei, din care în perioada 2014-2021 s-au consumat 4.431 milioane lei. Pentru perioada 2022-2023 este disponibilă suma de 1.949 milioane lei, iar la 30.12.2021 se aflau în analiză 66 de cereri de acord pentru finanțare, prin care se solicita un ajutor de stat în valoare de peste 1.4 miliarde lei.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu o valoare totală, fără TVA, de minimum 4,5 milioane lei, respectiv echivalentul în euro a aproximativ 1 milion de euro.

13.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar

Guvernul a aprobat hotărârea prin care se reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), pornind de la principiile profesionalismului, democrației participative și al transparenței mecanismelor de asigurare a calității prin evaluări colegiale. Obiectivul îl reprezintă îmbunătățirea performanței sistemului național de educație, asigurând premisele implementării reformei în educație.

Modul de reorganizare al agenției ține seama atât de practicile internaționale din state cu sisteme performante de educație, precum Marea Britanie, Olanda, Franța sau Finlanda, cât și de concluziile și obiectivele asumate prin Proiectul „România Educată”.

14.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unei construcţii şi darea acesteia în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Caraş-Severin

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

15.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a bunului imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

16.HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Reparaţii capitale clădiri, reconfigurarea funcţiunilor, extindere şi dotări cu echipamente în cadrul Secţiei de recuperare neuropsihomotorie a copiilor - Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol"

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în ședința de astăzi, fonduri suplimentare pentru reabilitarea, extinderea și dotarea cu echipamente medicale a Secției de recuperare neuropsihomotorie a copiilor din cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Fondurile necesare pentru realizarea acestui obiectiv, în valoare de 78,3 milioane lei, inclusiv TVA, vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și din alte surse de finanțare. Durata de realizare a investiției este de 36 de luni.

17.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Sâncrăieni, judeţul Harghita

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

18.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea stemei comunei Sândominic, judeţul Harghita

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

19.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unei construcţii şi darea acesteia în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

20.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

21.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea unor modificări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Sibiu, Braşov, Constanţa, Dolj, Gorj, Buzău, Arad, Caraş-Severin, Timiş, Maramureş, Alba, Harghita, Ilfov şi Bacău, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

22.HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Hangar mentenanţă de nivel complex pentru aeronave în cazarma 546 Otopeni"

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

23.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - UM 0849 Sinaia

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

24.HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi administrarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Botoşani din subordinea Ministerului Afacerilor Interne

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

25.HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Afacerilor Interne- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Ţara Bârsei" al Judeţului Braşov ca urmare a reevaluării şi schimbării unității de administrare pentru o parte din acesta, precum şi pentru actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Hotărârea de Guvern a fost aprobată.

IV. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea de către Guvernul României a Programului Interreg URBACT IV 2021-2027, precum şi aprobarea semnării şi transmiterea Acordului de participare la Programul lnterreg URBACT IV şi confirmarea cofinanţării naţionale

Actul normativ a fost aprobat.

V. NOTE

1. NOTĂ privind aprobarea transmiterii unei cereri către Consiliul Judeţean Brăila în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unor imobile din domeniul public al judeţului Brăila în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Aeroclubului României

2. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al oraşului Predeal, judeţul Braşov, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al oraşului Predeal în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii din România

3. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al oraşului Comarnic, judeţul Prahova, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al oraşului Comarnic în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii din România

4. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, judeţul Caraş-Severin, în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui imobil din domeniul public al judeţului Caraş-Severin în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul General de Aviaţie, pentru funcţionarea Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş

5. NOTĂ privind aprobarea transmiterii de către Guvern, prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Sighetu Marmaţiei, privind emiterea unei hotărâri care are ca obiect transmiterea imobilului (lot 1), situat în municipiul Sighetu Marmaţiei, strada Dragoş Vodă nr. 244, judeţul Maramureş, înscris în Cartea Funciară nr. 63783 Sighetu Marmaţiei, din domeniul public al municipiului Sighetu Marmaţiei în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Clubul Sportiv Şcolar Sighetu Marmaţiei

6. NOTĂ privind stadiul procesului de descentralizare 31 decembrie 2021

VI. RAPOARTE

1. RAPORT privind respectarea dreptului la muncă şi protecţia socială a muncii

VII. INFORMĂRI

1. INFORMARE referitoare la ordonanțele emise in temeiul Legii nr. 311/2021 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

VIII. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCT DE VEDERE cu privire la 8 iniţiative legislative

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.