Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta ne mai lipsea: o boală identificată și în Biblie a omorât doi oameni în Africa

adevarul.ro
antrax

Două persoane au murit în urma contaminării cu antrax, iar o alta a fost internată în sud-vestul statului Burkina Faso, au anunţat joi autorităţile guvernamentale, informează AFP, relatează Agerpres.

"Un focar de antrax bacterian a fost declarat în provincia Bougouriba, mai precis în Dano, în comuna Guéguéré", a declarat ministrul responsabil cu resursele animale, Modeste Yerbanga, precizând că decesele au survenit morţii recente a patru bivoli, dintre care unul a fost consumat de localnici.

"Imediat după aceea am constatat două decese. Rezultatele analizelor efectuate de serviciile sanitare au confirmat că au murit de antrax", a continuat el.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

"O altă persoană care prezenta simptome de antrax a primit rapid îngrijiri", aceasta fiind spitalizată, a spus ministrul.

Comuna Guéguéré a fost plasată sub supraveghere după infecţia cu antrax a cirezilor de bivoli, care a apărut la 22 ianuarie.

Pentru a limita răspândirea bolii, 4.000 de doze de vaccin împotriva antraxului au fost puse la dispoziţie în vederea vaccinării gratuite, potrivit guvernului, care a lansat, de asemenea, o campanie de sensibilizare a crescătorilor de animale cu privire la antrax şi riscurile asociate consumului de carne provenită de la cadavre de animale, notează AFP.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Burkina Faso înregistrează în mod regulat focare de contagiune în trei regiuni, Sud-Ouest, Sahel şi Hauts-Bassins, numite "câmpurile blestemate" din cauza rezistenţei la bacteria antraxului, care poate rezista peste cincizeci de ani în pământ, potrivit specialiştilor.

Istoria antraxului

Antraxul este o infecţie acută care afectează atât animalele, cât şi oamenii. Bacillus anthracis, agentul patogen al antraxului, este prezent în natură şi este considerat, de asemenea, o armă bacteriologică. Acesta poate fi letal dacă nu sunt administrate rapid antibiotice.

Boala este amintită în Biblie, la greci din timpul lui Homer, sau la romani din timpul lui Ovidiu, medicii arabi numesc boala apărută la om focul persic.

Existența bolii la animale sălbatice este observată din secolul IX de atunci este considerată ca o boală cu forme epidemice.

Bacilul antraxului este descris de Robert Koch 1877, ulterior s-a încercat prin diferite experimentări germane, engleze, sovietice și americane folosirea bacilului antraxului, ca și agentul pestei (Yersinia pestis) ca armă biologică în războaie, sau de organizații fundamentaliste prin actele de terorism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.