Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Astra Film Festival: 16 premiere şi un film aflat în cursa pentru Oscar 2021 - Biletele au fost puse în vânzare

agerpres.ro
astra film festival

Şase premiere mondiale, una internaţională, nouă premiere naţionale, un film aflat în cursă pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2021, întâlniri cu regizorii şi evenimentele speciale completează programul celei de-a 27 ediţii a Astra Film Festival, care va debuta pe 4 septembrie, anunță news.ro.

Astra Film Festival 2020 propune şase premiere mondiale („Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă”, de Eszter Hajdu – Ungaria-Portugalia, 2020; „Spiriduş pe jumătate”, de de Jón Bjarki Magnússon – Islanda, 2020; „Bugan - Nu am respirat aerul degeaba”, de Duco Tellegen – Olanda-România, 2019; „Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată”, de Claudiu Mitcu – România, 2020; „Moartea... punct sau virgulă?”, de Călin Terţan, Corina Terţan – România, 2020; „Reflexii in Est”, de Andreea Cristina Borţun – România, 2020), o premieră internaţională („Copii pierduţi pe plajă”, de Alina Manolache – România, 2020) şi nouă premiere naţionale („Nu mă uita”, de Sun Hee Engelstoft – Danemarca, 2019; „Cursuri de iubire”, de Malgorzata Goliszewska şi Kasia Mateja – Polonia, 2019; „Hai să vorbim despre adulter”, de Bára Jíchová Tyson – SUA-Cehia, 2019; „Lumea văzută de Amazon”, de Adrien Pinon şi Thomas Lafarge – Franţa-Germania-India-Polonia-SUA, 2019; „În plasa prădătorilor sexuali”, de Vít Klusák, Barbora Chalupová – Cehia-Slovacia, 2020; „Autoportret”, de Katja Høgset, Margreth Olin şi Espen Wallin– Norvegia, 2020; „Cântecele represiunii”, de Marianne Hougen-Moraga şi Estephan Wagner – Danemarca, 2020; „Tatăl nostru”, de Andrei Dăscălescu – România, 2020; „iHuman”, de Tonje Hessen Schei – Norvegia, 2019).

Citește și: SURSE Cine l-ar putea înlocui pe Liviu Vasilescu la șefia Poliției Române

„Acasă”, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, Munchen FF, Salonic, Cracovia, Sarajevo IFF şi aflat în cursa pentru o nominalizare la Premiile EFA, va rula de asemenea în festival. Filmul a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021, iar în 2018 a primit premiul pentru cel mai bun proiect în cadrul DocumentaryTank at Astra Film Festival 2018.

Programul de proiecţii este disponibil pe site-ul festivalului, astrafilm.ro, iar biletele pot fi achiziţionate online începând de vineri, de pe site-ul festivalului şi de pe eventbook.ro. Începând din 4 septembrie, vor fi disponibile la intrarea în Muzeul Astra, iar din5 septembrie, în Piaţa Mică nr 11 (la intrarea în sediul Astra Film) şi la Centrul Cultural Ion Besoiu - doar pentru filmele programate la Terasa cu flori.

Producţia „În plasa prădătorilor sexuali”, (de Barbora Chalupová, Vít Klusák) este o incursiune în lumea întunecată a pedofililor online, iar în „Conflagraţia reţelelor de socializare” (David Fontseca Romanos) încercăm să aflăm cât de mult depinde mobilizarea civică de reţelele de socializare? „Aşteptaţi răspunsul operatorului”, filmul lui Pavel Cuzuioc, pune o întrebare care vorbeşte despre o realitate pe care poate nu o percepem îndeajuns: cu atâtea instrumente de comunicare, oare nu suntem prizonieri într-un Turn Babel modern? Iar concluzia care dă fiori reiese din „iHuman” (Tonje Hessen Schei): întâi creăm tehnologia, apoi tehnologia ne recreează pe noi.

O fotografă celebră suferă de anorexie în formă gravă şi explorează în imagini această boală mortală („Autoportret”, de Espen Wallin, Katjia Hogset şi Margreth Olin), iar Jola evadează dintr-un mariaj de coşmar şi luptă să se reinventeze la 69 de ani („Cursuri de iubire”, de Malgorzata Goliszewska şi Kasia Mateja). Poate că adulterul e plictisitor sau poate nu, dar trădarea e cu siguranţă interesantă, nu-i aşa? („Hai să vorbim despre adulter”, de Bára Jíchová Tyson). În „Cântecele represiunii”, de Marianne Hougen-Moraga şi Estephan Wagner, supravieţuitorii unei secte din Chile rememorează 45 de ani de abuzuri şi de viaţă la limita sclaviei, iar la vârsta de 100 de ani, un paznic de far îşi pregăteşte înmormântarea „Spiriduş pe jumătate”, de Jón Bjarki Magnússon.

Citește și: Cozmin Gușă – jocul și mizele reale ale moțiunii: PNL și PSD vor forma, după alegeri, un Guvern de criză

Emoţionanta povestea a basistului trupei rock Locomotiv GT, fugit din Ungaria comunistă în America, este reconstituită din casete audio („Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te aşteaptă acasă”, de Eszter Hajdu). Şi, nu în ultimul rând, investigaţia de mai mulţi an fenomenului Amazon, cea mai mare corporaţie de pe glob a celui mai bigat om din lume, Jeff Bezos, cu o avere de 200 de miliarde de dolari, a dus la crearea filmului „Lumea văzută de Amazon” (Adrien Pinon şi Thomas Lafarge), prezentat de asemenea în premieră naţională la Sibiu.

În anul 1968, László, un băiat de 14 ani, încalcă regulile sistemului comunist, iar pedeapsa va fi exemplară („Stigmatizat-1968”, de de Ágota Varga). La rândul lui, Marek Edelman, lider al Revoltei din ghetoul Varşoviei din 1943, rememorează poveşti de dragoste din ghetou („Marek Edelman... poveşti de dragoste din ghetou”, de de Jolanta Dylewska). În „Secrete de familie”, de Susanne Kovács vedem o poveste despre umbrele trecutului, care nu ne părăsesc niciodată, iar în „Nu mă uita” (Sun Hee Engelstoft) încercăm să înţelegem ce determină o mamă să-şi dea copilul spre adopţie.

Evenimente speciale la AFF2020

RETRO AFF este o secţiune care reia cinci titluri proiectate în ediţiile precedente ale festivalului, oferind o imagine succintă a varietăţii de stiluri de cinema documentar din selecţiile marca Astra Film Festival. În „Story of Fatat”, de Ibrahim Harb, o femeie puternică îşi sfidează destinul şi nu se lasă învinsă, în „Happily Ever After” (Tatjana Božic) o regizoare îşi vizitează cinci foşti iubiţi pentru a descoperi de ce toate poveştile ei de dragoste se sfârşesc prost, iar românul Claudiu Crulic intră în greva foamei într-o închisoare din Polonia unde fusese încarcerat pe nedrept („Crulic - The Path to Beyond”, de Anca Damian). Cum ar trebui să sune un cântec auzit la radio pentru a te determina să baţi lumea întreagă pentru a-i descoperi originea? („Cântece din pădurea tropicală”, de Michael Obert). Şi ce poveste mai fascinantă decât însuşi felul în care e desenat prin munţi poate avea unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de pe glob? („Transalpina - The Road of Kings”, de Dumitru Budrala).

EXPO MULTIMEDIA: IDENTITĂŢI FEMININE ÎN RURALUL SUDIC ROMÂNESC este un jurnal de explorare, în imagini şi sunet, care descrie universul unor femei învingătoare din Teleorman, unul dintre cel mai sărace judeţe ale României. Fotografiile, instalaţiile video şi sonore ne fac martori la cronicile intime ale unor femei care şi-au câştigat libertatea prin curaj. Andreea Borţun şi Brînduşa Nastasă au documentat ipostazele vieţii post abuz, prezentând poveşti actuale ale unor femei din ruralul românesc actual, care şi-au câştigat o independenţă fragilă şi supravieţuiesc într-o societate marcată de un mental încă profund patriarhal. (Concept & regie: Andreea Borţun, Fotografii: Claudiu Popescu şi Brînduşa I. Nastasă, Curatoare: Ioana Ciocan).

Citește și: EXCLUSIV Erupe un nou scandal în Poliție! Dumitru Coarnă îl desființează pe un celebru șef: Spor de 50% prin fals și uz de fals

LANSARE DE CARTE (cu participarea poetului Radu Vancu). Într-o Europă deschisă, un român este întrebat despre strămoşii săi şi despre specificul limbii sale, despre Dracula, vampiri şi sărăcie. Lucrarea „Transilvania, revista unui ideal”, de Mihali Nicoară, arată că limba şi istoria românilor reprezintă̆ valori unice de cultură şi civilizaţie.

Gastro@ASTRA este un proiect realizat în colaborare cu International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, care aduce la AFF 2020 scurtmetrajele câştigătoare din cadrul competiţiei Food Film Menu 2020 dedicată prezentării Regiunilor gastronomice europene. Acest program este găzduit ca urmare a titlului de Regiune Europeană a Gastronomiei, deţinut de Sibiu în 2019.

Proiecţiile şi evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfăşura în 8 spaţii: Scena de la Lac, Târgul de ţară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru şi Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava - Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” şi în Piaţa Mică din centrul istoric al Sibiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.