Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul continent pe care vaccinarea cu AstraZeneca se întrerupe pentru cei sub 50 de ani

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vaccin astrazeneca

Australia a anunţat joi că a decis să oprească administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca pentru cea mai tânără populaţie a sa, stabilind pragul la 50 de ani, informează AFP.

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că serul AstraZeneca nu mai trebuie oferit persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, cu excepţia cazului în care acestea au primit deja o primă doză, fără a avea efecte secundare. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, joi seară, în urma rapoartelor care confirmă legătura între administrarea acestui vaccin şi unele cazuri grave, deşi rare, de formare de cheaguri de sânge, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ai dubii legate de AstraZeneca? Cât timp ai la dispoziție să iei o decizie

"Am luat măsurile de precauţie necesare pe baza celor mai bune sfaturi medicale posibile", a precizat prim-ministrul, căruia Comitetul consultativ medical australian i-a recomandat să urmeze exemplul ţărilor, în special europene, care au decis deja să limiteze utilizarea serului AstraZeneca.

Australia este una dintre ţările cu cel mai mare succes în limitarea răspândirii COVID-19, cu mai puţin de 30.000 de cazuri şi 1.000 de decese la o populaţie de 25 de milioane. Cu toate acestea, ţara a rămas cu mult în urma calendarului de imunizare stabilit de guvern, cu doar un milion de doze administrate până joi, în pofida angajamentului de a administra patru milioane de doze până săptămâna trecută.

Citește și: VIDEO Valeriu Gheorghiță le cere oamenilor să meargă pe mâna specialiștilor: 'Nu există factori de risc, nu putem recomanda un pachet de analize'

Australia s-a bazat pe AstraZeneca pentru a vaccina cea mai mare parte a populaţiei sale, folosind mai întâi doze importate din Europa, apoi doze produse local. Însă penuria vaccinurilor din Europa a dus la întârzieri în livrările AstraZeneca, în timp ce livrările planificate de vaccinuri alternative precum Pfizer/BioNTech şi Novavax încă nu au început.

"Aş dori să reiterez faptul că încurajăm puternic persoanele în vârstă de 50 de ani şi peste să se vaccineze cu AstraZeneca, deoarece este un vaccin foarte eficace în prevenirea complicaţiilor grave ale COVID-19", a declarat Brendan Murphy, secretar în Departamentul Sănătăţii şi unul dintre principalii consilieri ai guvernului. El a adăugat că riscul formării de cheaguri de sânge în urma administrării vaccinului este unul "extrem de scăzut". Până în prezent a existat un singur caz de formare de cheaguri de sânge la un pacient care a primit vaccinul AstraZeneca în Australia.

Citește și: DECIZIE: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca / Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.