Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Astronautul-explorator Richard Garriott a stabilit un nou record cu o scufundare în Groapa Marianelor

groapa marianelor

Fiu al unui astronaut NASA care a ajuns la rândul său astronaut, pionier în domeniul jocurilor video şi unul dintre puţinii exploratori care au traversat atât Polul Nord cât şi Polul Sud, britanicul Richard Garriott, 59 de ani, a încheiat cu succes, săptămâna aceasta, o scufundare în cel mai adânc loc de pe glob, Challenger Deep, din Groapa Marianelor, anunţă publicaţia britanică The Mirror şi Space.com.

Abisul marin Challenger Deep este cel mai adânc loc cunoscut de pe Terra, cu o adâncime între 10.902 şi 10.929 de metri - obţinută prin măsurători directe cu submersibile automate de mare adâncime. Challenger Deep este localizată în vestul Oceanului Pacific, la capătul sudic al Gropii Marianelor, în apropierea arhipelagului Insulelor Mariane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Numire dubioasă făcută de USR în funcția de subprefect al județului Alba: Fost șef de post de poliție cu diplomă de la o ‘universitate’ desființată

"Sunt prima persoană care a reuşit să ajungă de la un pol la celălalt, în spaţiu şi în adâncuri şi respectiv cea de-a doua persoană - respectiv primul bărbat - care a fost în spaţiu şi în adâncuri", a declarat Garriott pentru collectSPACE prin telefon, marţi, în timp ce se afla încă pe mare.

Richard Garriott, care este următorul preşedinte al Clubului Exploratorilor (The Explorers Club), s-a scufundat la bordul batiscafului "Limiting Factor", primul vehicul pentru submersiuni oceanice atestat pentru utilizări în scopuri comerciale, ce a fost conceput, construit şi finanţat de Victor Vescovo, la rândul său un celebru explorator al adâncurilor marine.

La bordul aceluiaşi submersibil şi cu Victor Vescovo la manşa de pilotaj, fostul astronaut al NASA Kathy Sullivan a devenit primul explorator spaţial şi prima femeie care s-a scufundat în abisul Challenger Deep, în august 2020.

La fel ca şi Kathy Sullivan, Garriott a realizat această coborâre în cadrul unei serii de scufundări realizate în scopuri ştiinţifice, pentru colectarea de mostre de sedimente şi roci din adâncurile Gropii Marianelor.

Citește și: Cristoiu: ‘Respingerea dosarului 10 august convine tuturor celor care conduc România de azi. Dacă jandarmii din noul regim n-ar fi duri, demonstrații ar putea da năvală în Guvernul Cîțu’

Pentru a realiza această coborâre în Groapa Marianelor a fost nevoie de ani de pregătiri minuţioase. Richard Garriott a petrecut 12 ore sub ape şi, pentru a avea energie, a luat cu el o punguţă cu jeleuri de fructe, menţionează The Mirror.

"Înapoi la suprafaţă! A fost o scufundare foarte bună", a fost mesajul pe care exploratorul l-a trimis redacţiei Daily Mirror după ce şi-a încheiat noua aventură.

Batiscaful "Limiting Factor" are carena din titaniu cu grosimea de 9 centimetri şi a fost cel mai mic vehicul de explorare în care s-a aflat vreodată Garriott, conform propriilor declaraţii. "Şi totuşi am simţit că am mai mult spaţiu decât într-o capsulă Soyuz pentru că erau mult mai puţine echipamente în interior. De fapt, te simţi foarte confortabil, deşi diametrul interior este de doar aproximativ 1,46 metri şi se micşorează până la 1,4 metri pe măsură ce la exteriorul carenei se acumulează presiunea", a susţinut el.

Din păcate, Garriott nu a reuşit să colecteze şi mostre din abisul Marianelor din cauza unor probleme electrice şi a unei erori de software a braţului robotic cu care este dotat batiscaful. Exploratorul a rămas în submersie, navigând deasupra "câmpiei abisale" timp de aproximativ o oră.

Chiar dacă a declarat că i-a plăcut extrem de mult această ultimă aventură, totuşi, preferata sa rămâne călătoria în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională.

Citește și: Puternic semnal de îngrijorare! Octavian Jurma: ‘București va intra în scenariul roșu, cel mai probabil, săptămâna viitoare’ .

"Spaţiul este greu de întrecut, aşa că pentru mine, spaţiul rămâne pe primul loc. Însă un lucru comun pe care l-am găsit în toate locaţiile extreme în care am fost este că legile fizicii chiar par să se schimbe profund de la o locaţie la alta. În spaţiu, lucrul cel mai evident care s-a schimbat a fost faptul că pluteşti continuu în imponderabilitate. Faptul că nu mai simţi gravitaţia reprezintă, în mod evident, o schimbare fundamentală a fizicii asociată cu viaţa ta", a declarat el.

De asemenea, exploratorul britanic o oferit exemple şi din celelalte locuri extreme pe care le-a vizitat. "În Antarctica este lipsa completă a reperelor care te face să nu poţi aprecia corect distanţele, pentru că nu există nimic, niciun stâlp de telefonie, niciun drum, nimic... iar stâncile mari din depărtare şi stâncile mai mici, de aproape, arată la fel. Este un loc fascinant de vizitat şi din cauza modului în care îţi funcţionează văzul şi auzul şi acelaşi lucru este valabil şi pentru aceste adâncimi incredibile în care poţi măsura cum este strivită carena în jurul tău".

"Submarinul s-a micşorat cu 6 milimetri pe măsură ce se scufunda în adâncuri. Presiunea era atât de mare încât chiar şi lucruri cum ar fi telefoanele acustice, făcute special pentru comunicarea sub apă, abia dacă mai funcţionau la acele adâncimi", a mai povestit el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.