Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac antisemit în Germania - Un student evreu a fost atacat cu lopata în faţa unei sinagogi din Hamburg

DW
sinagoga

Un student evreu a fost grav rănit duminică de un tânăr de 29 de ani în faţa unei sinagogi din Hamburg, a informat poliţia, agresiune pe care şeful diplomaţiei a calificat-o drept un act de "antisemitism dezgustător", informează AFP şi dpa preluat de agerpres.

Vezi și: Managerul Institutului Marius Nasta: Cele mai multe atacuri la adresa medicilor vin de la aparținători. E o traumă pentru familie

Victima, în vârstă de 26 de ani, a fost atacată în cap cu lovituri de lopată în timp ce se pregătea duminică după-amiază să intre în sinagoga unde avea loc o sărbătoare religioasă, Sucot, potrivit unui comunicat de presă al poliţiei din Hamburg.

Atacatorul, care purta îmbrăcăminte tip camuflaj, a fost arestat. Potrivit dpa, în buzunarul pantalonilor a fost găsită o bucată de hârtie cu o svastică.

Victima, care a reuşit să se adăpostească şi a fost preluată pentru primul ajutor de către trecători, a fost apoi spitalizată.

Ministrul german de externe Heiko Maas a denunţat imediat pe Twitter "antisemitismul dezgustător" căruia "trebuie să ne opunem cu toţii".

Liderul Congresului Evreiesc Mondial Ronald Lauder a deplâns de la New York "un act de teroare violent, antisemit".

Preşedintele Conferinţei germane a rabinilor ortodocşi, Avichai Apel, a numit atacul "un nou şoc pentru comunitatea evreiască din Germania"."Este insuportabil să vezi că ura şi violenţa împotriva evreilor continuă să izbucnească pe străzile germane", a afirmat acesta într-un comunicat.

Presupusul agresor a fost arestat de poliţiştii însărcinaţi cu supravegherea sinagogii, dar a dat impresia că este "extrem de confuz", ceea ce a făcut foarte dificilă realizarea unui interogatoriu, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de dpa. Este vorba de un german originar din Kazahstan, conform sursei citate.

Comunitatea evreiască din Hamburg a sărbătorit în această duminică Sucotul, cunoscută şi sub denumirea de "sărbătoarea corturilor". Potrivit presei germane, sinagoga era plină de credincioşi.

Atacul a avut loc la aproape un an după atentatul eşuat din 9 octombrie 2019 asupra unei sinagogi din Halle cu prilejul sărbătorii Yom Kippur, cea mai mare sărbătoare evreiască. Neputând să intre în clădire, agresorul a ucis atunci o trecătoare şi apoi un tânăr într-un snack bar.

Într-o ţară bântuită de trecut, autorităţile germane sunt îngrijorate de reapariţia antisemitismului în ultima perioadă, tendinţă alimentată în special de extrema dreaptă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.