Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac dur al USR la adresa Puterii: Ceea ce s-a întâmplat cu Polonia ar trebui să fie un avertisment foarte dur pentru Guvernul României

usr uniunea salvati romania

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat miercuri că ar trebui să fie un avertisment "foarte dur" pentru Guvernul de la Bucureşti ceea ce s-a întâmplat astăzi pentru Polonia, în condiţiile în care Uniunea Europeană se teme că "România s-ar transforma într-un rai al infracţionalităţii europene". "Din păcate, observăm o deteriorare majoră a climatului democratic în Europa de Est. Dacă până nu demult exemplele Ungariei sau Poloniei erau privite ca sperietori sau ca elemente negative ale Europei de Est, acum vedem că şi România se integrează în acest trend profund negativ şi, după cum era de aşteptat, reacţia Comisiei Europene şi Uniunii Europene nu întârzie să apară. Astăzi, tocmai am aflat din declaraţia vicepreşedintelui Comisiei Frans Timmermans că s-a activat articolul 7 - cel considerat o bombă nucleară - posiblitatea de a se ridica Poloniei pentru devierea de la statul de drept şi normele Justiţiei de a i se ridica dreptul de vot în Consiliul Uniunii Europene", a afirmat Barna, la Parlament.

În opinia sa, actuala guvernare pare să ducă România în direcţia Poloniei, dar "cu o viteză (...) superioară". "Ceea ce s-a întâmplat astăzi pentru Polonia ar trebui să fie un avertisment foarte dur pentru Guvernul României. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat când au fost adoptate şi ultimele două legi pe pachetul pe Justiţie, actuala guvernare pare să ducă România exact în aceeaşi direcţie şi o duce cu un elan şi cu o viteză aproape superioară celei reuşite în Polonia. De aceea, există un risc major ca actuala majoritate - Liviu Dragnea şi PSD-ul - să ne scoată efectiv din UE pentru că domnul Timmermans a declarat astăzi explicit că, deşi decizia a fost luată cu inima grea, dar nu este vorba doar despre Polonia, ci este vorba despre întreaga Uniune Europeană", a susţinut liderul USR.

Potrivit acestuia, "când un stat deviază de la valorile statului de drept şi de la valorile democraţiei, este firesc ca UE să reacţioneze foarte dur". "Deci, ne putem aştepta în perioada următoare la oprirea fondurilor europene şi nu e o perspectivă deloc îndepărtată de a urma situaţiei din Polonia şi de a pierde dreptul de vot în Consiliul European, plus că ceea ce se întâmplă azi în România e un foarte prost semnal pentru Preşedinţia din 2019 pe care o aşteptăm cu toţii, de care eram atât de mândri. Numai că în contextul acesta de sabotare a statului de drept, perspectivele sunt sumbre pentru democraţia din România. Fiecare nouă modificare a legislaţiei din Polonia - au fost 20 şi ceva de modificări - a atras o reacţie şi un raport negativ al UE. Noi avem deja raportul negativ al MCV-ului, avem deja cel de-al doilea raport care a fost acum două săptămâni transmis României, probabil că în momentul în care pachetul va fi finalizat şi adoptat...", a spus Barna, conform Agerpres.

El a susţinut că, dacă se păstrează modificările aduse în Parlament Legilor Justiţiei, aceasta va deveni "un instrument în curtea PSD". "Încă suntem în această luptă democratică în care noi vom contesta la CCR, preşedintele va juca şi el la rândul său instrumentele juridice de care dispune, vom vedea ce se va întâmpla până la sfârşit. Dar, dacă legile rămân în această formă în care Justiţia devine un instrument în curtea PSD, e foarte probabil să urmeze un raport negativ şi luarea în discuţie a cazului România. E un scenariu care pare aproape tras la indigo, cu puţină întârziere", a adăugat Dan Barna, care a precizat că se referă şi la riscul modificării codurilor penal şi de procedură penală.

Preşedintele USR a afirmat că modificările propuse par să transforme România "într-un rai al infractorilor". "Aceste modificări pentru orice privitor par să ne transforme într-un rai al infractorilor. Am vorbit azi cu un ambasador al unui stat membru european important care mi-a spus că percepţia şi îngrijorarea la nivel european nu este numai pentru Justiţia din România, ci sentimentul că crima transfontalieră la nivel european, care, de asemenea, ar beneficia de această slăbire a instrumentelor juridice, va transforma România într-un rai al infracţionalităţii europene, ceea ce pentru UE şi ţările membre este un risc", a menţionat deputatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.