Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul vascular cerebral nu te întreabă dacă ai treabă, să vină mai târziu. Cum poți deveni din om neom și ce e de făcut în caz de AVC

Spitalul Sfântul Sava
recuperare medicala

O zi ca oricare alta, în care mergi la serviciu, glumești cu colegii, vorbești cu partenerul de viață despre cine ia copilul de la grădiniță, ești claxonat în trafic, ajungi înapoi acasă, dar nu funcționează liftul sau n-ai apă caldă sau... a doua zi nu mai e zi pentru tine, căci nu știi unde ești, ce s-a întâmplat cu tine.

Auzi un țiuit întrerupt, ba mai multe, din mai multe direcții. Sună așa cum ai auzit zilele trecute într-un reportaj la TV dintr-o secție ATI. Asta poți să-ți amintești. Nu vezi decât un alb încețoșat de jur împrejur, vrei să te miști, dar parcă ai fi legat fedeleș, deși nu simți nimic. Auzi o voce care-ți spune pe nume, cam strigă la tine și-ți dă niște comenzi pe care tu crezi că le faci, dar omul în alb strigă din nou aceeași comandă și tu iar zici că o îndeplinești, dar se pare că doar în mintea ta.

Nu știi când e zi, când e noapte, vezi doar un neon pe tavan. Afli că ai suferit un AVC. Atac vascular-cerebral. Ochii ți se umplu de lacrimi sau așa crezi tu, că ți se umplu de lacrimi. Acum înțelegi. Nu poți să te miști nu din cauză că ești legat fedeleș, ci pentru că ai pierdut orice legătură între creier și membre. Nu te doare nimic, în afară de suflet. Și, Doamne, cât de tare doare!

Ești mutat în salon, te vizitează ai tăi, dar nu le poți vorbi, nu-i poți mângâia, nu poți nimic. Aici, începi să simți durerea și poți să vezi când e zi, când e noapte. Trec zile, două săptămâni, parcă începi să-ți miști ușor – ușor brațele și degetele de la picioare, dar doare tare. Ți se spune că e un semn bun și că poți să pleci acasă.

ACASĂ. Ce bucurie de moment! De fapt, acasă e un chin, când vezi că nimic din ce făceai nu mai poți, că totul devine acum o luptă ca de front, cu forțări din toate puterile și degeaba. Nu te poți ridica nici la marginea patului fără ajutor.

În ziua în care l-am preluat pe Victor, era foarte slăbit, nu putea să se miște mai deloc, doar cu ajutor la marginea patului. Avea câteva schițe la nivelul mâinii și la nivelul piciorului, dar cu dureri foarte mari. În timp, prin mișcare am readus toate lucrurile la normal.

Am început cu exerciții la pat, folosind Kinetecul de picior, Kinetecul de mână, posturări la marginea patului asistat, exerciții active, pasive, pasive-active și urmate de exercițiile la sală. Când a coborât la sală, totul a fost foarte greu. Am început cu bicicleta pasivă, urmată de cușca Rocher, eliminând gravitația și dându-ne mai multă posibilitate în axul mișcării, la nivelul piciorului și la nivelul mâinii.

Evoluția a fost tot timpul gradată, totul spre foarte bine, n-am avut momente în care am stagnat. De la săptămână la săptămână, de la lună la lună, starea lui s-a îmbunătățit considerabil. Când Victor a fost internat la noi de la Spitalul Elias, din spusele lui, doctorii îi dădeau foarte puține șanse de recuperare din cauza accidentului vascular, cum s-a produs, cu starea lui, având și o escară, dar printr-o minune și prin voința lui, am reușit ceea ce facem astăzi.

În momentul de față, Victor se poate deplasa singur cu bastonul, fără să fie asistat sau supravegheat de cineva, se poate îmbrăca. Poate folosi în anumite moduri și mâna paretică, să mănânce, să se ajute să se schimbe, să se încalțe, să-și facă un transfer, să se ducă la toaletă.

Încă lucrează la partea de logopedie pentru a-și îmbunătăți vocabularul și comunicarea. Noi aici la Sfântul Sava, indiferent de starea pacientului încercăm ca pacientul să plece independent și pe picioare. ” (vezi videoclipul)

content-image

Este de o importanță crucială recuperarea medicală profesionistă a pacienților care au suferit atacuri cerebrale sau au alte patologii care îi imobilizează sever. Trebuie intervenit cât mai repede posibil după externarea din spitalul de urgență unde pacientul a fost stabilizat. Kinetoterapia și fizioterapia pot da rezultate excelente, într-un timp mai scurt sau mai îndelungat, în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte.

content-image

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative preia chiar și cazurile pe care spitalele le consideră fără nicio șansă. Accidente vasculare, accidente de muncă sau de circulație care se soldează cu imobilitate severă sau mai puțin severă, fracturi, afectiuni vertebrale, artroze, hernii de disc, îngrijiri paliative, îngrijiri oncologie, recuperare respiratorie post-operatorii sau post COVID, sunt afecțiuni de care se ocupă o echipă numeroasă de specialiști ai Spitalului Sfântul Sava. 30 de specialiști în kinetoterapie și fizioterapie, 8 medici, 30 de asistenți medicali și 48 de infirmiere, reușesc să obțină rezultate vizibile în mobilitatea pacienților, încă de la primele ședințe.

Tratamentul kineto și fizioterapeutic se realizează zilnic, fără întrerupere în zilele de weekend sau sărbători legale. Condițiile de internare sunt excelente, comparabile cu ale unui hotel de 4*, în camere sau saloane cu 2 sau 3 paturi, cu 3 mese pe zi.

Spitalul Sfântul Sava este ridicat de la zero, a fost deschis în urmă cu trei ani, iar de la începutul pandemiei nu a înregistrat niciun caz de COVID. Toți pacienții sunt testați la internare și la externare.

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

http://relansare.spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.