Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atanasiu: Dacă vrem servicii proaste, la preţuri mari, facem 19 societăţi comerciale, cum vrea Firea

Teodor Atanasiu

Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a criticat, marţi, proiectele de hotărâre care prevăd înfiinţarea unor companii municipale şi care se află pe ordinea de zi de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, apreciind că aceste societăţi comerciale vor furniza servicii proaste, la preţuri mari.

"Dacă doamna Firea o să citească şi câte o carte de economie capitalistă, o să afle că transportul public nu se face schimbând regia autonomă de transport public cu compania locală de transport public, ci punându-i în competiţie pe cei care realizează transportul public. Ia să scoată nişte trasee la licitaţie pentru privaţi şi să fie şi transportul public în Bucureşti ca cel din Cluj, Alba, Braşov, Oradea, Arad. Ei călătoresc cu autobuze noi, cu aer condiţionat, nu îşi angajează clientela politică director la societate şi totul merge bine", a precizat el în cadrul conferinţei "Bucureşti - Capitală europeană 24/7", organizată de PNL Bucureşti.

Preşedintele PNL Bucureşti, europarlamentarul Cristian Buşoi, a precizat că liberalii nu resping din start o discuţie privind înfiinţarea unor societăţi comerciale, dar a adăugat că votul de miercuri din CGMB este "forţat, precipitat şi nu ţine cont de nicio dezbatere publică". El a subliniat că în cazul Vienei, deşi au fost înfiinţate trei companii municipale, administraţia a reuşit să facă din exploatarea unor nişe ale patrimoniului surse de venit. "Bucureştiul are deja 41 de servicii publice (...) plus cele două regii muribunde şi mai vrea să înfiinţeze încă 19 societăţi comerciale care nu ne dau nicio garanţie că vor administra cu costuri mai mici, cu mai multă corectitudine, bugetul Bucureştiului", a spus el.

În aceste condiţii, Buşoi a recomandat ca votul consilierilor PNL să fie împotriva înfiinţării companiilor municipale. "Cel puţin în acest moment, eu cred că înfiinţarea acestor companii nu are decât două obiective. Unu: să ocolească procedeul de licitaţie publică (...), al doilea - să abramburească responsabilitatea, să nu mai ştie nimeni cine e vinovat că nu se consolidează clădiri cu risc seismic - administraţia din interiorul Primăriei sau numai o societate comercială în subordinea Primăriei. Şi, sigur, poate fi un foarte bun loc în care câteva mii de oameni - eu bănuiesc apropiaţi de PSD - să-şi găsească un job, eventual cu un salariu mult mai consistent decât salariile funcţionarilor publici", a precizat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL din CGMB, Ciprian Ciucu, a declarat că înfiinţarea acestor societăţi nu se bazează pe un plan de afaceri sau o viziune, doar pe "promisiunea că o să fie bine". "Nu putem decât să explicăm oamenilor cu subiect şi predicat cum stă treaba şi să arătăm că împăratul e gol, că dincolo de turul televiziunilor pe care îl face permanent, conducerea Primăriei Capitalei nu are niciun fel de substanţă. Peste trei ani va fi aşa cum e acum, dacă nu mai rău. (...) Imaginaţi-vă că unul dintre dvs. o să fie primar în locul lui Firea după 2020 şi o să aveţi nevoie de aparatul primăriei, ca să lucraţi cu el. Unde îl găsiţi? În companii. Dar ei nu mai sunt funcţionari publici, nu mai răspund conform funcţiei publice", a menţionat el.

Ciucu a mai precizat că în condiţiile în care există o piaţă de cvasimonopol, trebuie stabilite standarde de calitate şi de cost. "E foarte clar: licitez transparent şi monitorizez permanent activitatea operatorului public şi am grijă ca profitul lui să nu fie foarte mare. (...) Eu nu am mai văzut aşa ceva, să dublezi funcţiile primăriei cu nişte companii. De obicei, gândirea strategică este la nivelul executivului. Imaginaţi-vă că Guvernul şi-ar scoate capacitatea de a gândi strategic din sediul general al Guvernului, cancelarie şi ministere şi ar duce-o la companii", a menţionat el, conform Agerpres.

Prim-vicepreşedintele PNL Sector 5, Marius Vintilă, a apreciat că administraţia PSD a "schimbat ideea autostrăzilor suspendate cu ideea de a rezolva toate problemele prin companii de stat". "Noi, ca liberali, avem în mod evident, o altă viziune asupra acestor măsuri. Credem într-o intervenţie cât mai mică a statului, în piaţă liberă şi în concurenţă în favoarea cetăţeanului", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.