Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentat în Bruxelles: Belgia în alertă teroristă maximă / Franța intensifică verificările la graniță

lalibre.be
atentat-bruxelles

Două persoane, de naţionalitate suedeză, au murit luni seara într-un schimb de focuri care a avut loc în centrul Bruxelles-ului, potrivit procuraturii, iar Belgia a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel, relatează TF1, citat de news.ro.

UPDATE - Un martor a declarat că atacatorul ar fi strigat "Allahu Akbar" înainte de a trage focurile de armă.

Într-un mesaj video înregistrat de un bărbat care susţine că este autorul atacului, acesta spune, potrivit Reuters: "Salutul islamic Allahu Akbar. Numele meu este Abdesalem Al Guilani şi sunt un luptător pentru Allah. Sunt din Statul Islamic. Iubim pe cine ne iubeşte şi urâm pe cine ne urăşte. Trăim pentru religia noastră şi murim pentru religia noastră. Alhamdulah. Fratele tău s-a răzbunat în numele musulmanilor. Am ucis 3 suedezi până acum, Al hamdoulelah. 3 suedezi, da. Cei cărora le-am greşit cu ceva, să mă ierte. Şi eu îi iert pe toţi. Salam Aleykoum".

FRANŢA ÎNĂSPREŞTE CONTROALELE LA FRONTIERA CU BELGIA

Centrul de criză din Belgia a avertizat populaţia să nu facă deplasări inutile în capitală.

Franţa a înăsprit controalele la graniţa cu Belgia după atacul mortal de la Bruxelles, a anunţat presa belgiană.

Împuşcăturile au loc într-un moment în care în unele ţări europene există preocupări sporite în materie de securitate legate de conflictul dintre Israel şi Hamas. Franţa a desfăşurat deja 7.000 de soldaţi suplimentari pe străzi după ce un profesor a fost înjunghiat mortal, vineri, într-un atac pe care preşedintele Emmanuel Macron l-a condamnat ca fiind "terorism islamic barbar".

ALERTĂ TERORISTĂ RIDICATĂ LA CEL MAI ÎNALT NIVEL

UPDATE - Belgia a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care, într-o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale, un bărbat a afirmat că el este atacatorul şi că face parte din Statul Islamic, potrivit Reuters.

MECI DE FOTBAL SUSPENDAT

Partida dintre Belgia şi Suedia din preliminariile Euro 2024 a fost suspendată la pauză, ca urmare a împuşcării celor doi cetăţeni suedezi la Bruxelles, a anunţat UEFA. "Meciul a fost suspendat la pauză din motive de securitate. Informaţii suplimentare vor urma în scurt timp", a anunţat UEFA, forul de conducere al fotbalului european, pe site-ul său.

Jucătorii suedezi au spus UEFA că nu doresc să joace a doua repriză, iar belgienii au fost de acord, a precizat televiziunea suedeză TV6.

Scorul era egal la 1-1 când s-a aflat vestea suspendării, iar fanii suedezi au fost rugaţi să rămână pe stadion.

Belgia şi-a rezervat deja locul la turneul final din Germania de anul viitor, în timp ce Suedia nu se poate califica.

DOI CETĂŢENI SUEDEZI AU FOST UCIŞI

UPDATE: Doi cetăţeni suedezi au fost împuşcaţi mortal la Bruxelles, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a poliţiei belgiene, Ilse van de Keere, confirmând o informaţie apărută anterior în presă.

Presa a spus că este probabil ca cei doi să fi fost suporteri de fotbal. Belgia primeşte luni seară vizita Suediei într-un meci de calificare la Euro 2024.

Van de Keere a confirmat că două persoane au fost ucise într-un incident armat în apropierea centrului capitalei belgiene, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Centrul oraşului Bruxelles a fost afectat luni, în jurul orei locale 19.00, de un schimb de focuri. Incidentul a avut loc în cartierul Sainctelette, în apropiere de Petit-Château.

Parchetul a confirmat că două persoane au fost ucise în schimbul de focuri de armă, iar echipele de urgenţă au fost trimise la faţa locului.

Potrivit RTBF, niciun suspect nu a fost încă arestat.

În imaginile surprinse de un locuitor din zonă, se poate vedea un bărbat purtând o jachetă portocalie fluorescentă şi o cască albă, ţinând în mână o armă automată. El se urcă pe un scuter şi fuge apoi de la locul faptei. Acesta ar fi împuşcat pe cineva într-un hol de intrare înainte de a împuşca apoi două persoane într-un taxi.

Luni, capitala belgiană găzduieşte meciul de fotbal dintre Belgia şi Suedia, în cadrul preliminariilor Euro 2024.

Potrivit publicaţiei belgiene Het Laatste Nieuws, cele două victime ar fi de naţionalitate suedeză.

O purtătoare de cuvânt a Procuraturii din Bruxelles a declarat că a fost deschisă o anchetă, fără a putea comenta deocamdată motivul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.