Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atentatele din noiembrie 2015 de la Paris: 14 complici au compărut în faţa unui tribunal din Belgia

atentate paris atentat

Paisprezece persoane au compărut marţi în faţa unui tribunal din Belgia pentru a răspunde acuzaţiei că au ajutat celula jihadistă care a comis atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi, relatează Reuters.

Cei 13 bărbaţi şi o femeie sunt acuzaţi de sprijinirea autointitulaţilor combatanţi ai grupării Stat Islamic care au comis atacurile teroriste din seara de 13 noiembrie 2015 de la Paris şi, ulterior atentatelor, a lui Salah Abdeslam, care săptămâna trecută a declarat în faţa justiţiei franceze că a ''renunţat'' la planul iniţial de a se arunca în aer în seara atentatelor din capitala franceză, potrivit Agerpres.

La înfăţişarea de marţi au fost prezenţi nouă acuzaţi. Doi acuzaţi se crede că au decedat în Siria.

Procesul se desfăşoară în incinta fostului cartier general al NATO, la Evere, o suburbie a Bruxellesului aflată sub măsuri de securitate stricte.

Doisprezece dintre inculpaţi sunt acuzaţi de conducerea unui grup terorist sau participare la activităţi teroriste, fapte pasibile de pedepse de 15 ani de închisoare, respectiv cinci ani de închisoare. Ceilalţi doi trebuie să răspundă unor acuzaţii fără legătură cu terorismul - unul de furnizare a unor documente false atât persoanelor implicate în atacurile de la Paris din noiembrie 2015, cât şi celor în atentatele de la Bruxelles din martie 2016, iar celălalt de manevrarea de arme şi material exploziv.

Procurorii belgieni au afirmat că inculpaţii i-au ajutat pe autorii atacurilor de la Paris să călătorească în Siria sau le-au furnizat acestora arme.

Şeful completului de judecată le-a cerut acuzaţilor că-şi confirme numele, data naşterii şi adresa. Procesul ar urma să se încheie în 20 mai, iar deciziile tribunalului vor fi anunţate spre finalul lunii iunie.

Principalul suspect în dosarul atacurilor teroriste comise în 13 noiembrie 2015 la Paris, Salah Abdeslam, a declarat miercuri, în faţa judecătorilor francezi, că a ''renunţat'' la planul iniţial de a se arunca în aer în seara atentatelor din capitala franceză.

Abdeslam a explicat că a fost informat despre planurile privind atentatele din Franţa de către un alt membru al celulei jihadiste din spatele atacurilor, Abdelhamid Abaaoud, în data de 11 noiembrie 2015.

În seara de 13 noiembrie, Salah Abdeslam a abandonat maşina cu care transportase trei membri ai celulei jihadiste, care s-au aruncat în aer în apropiere de Stade de France, automobilul defectându-se. Ulterior, el a petrecut câteva ore la Paris, după care doi prieteni l-au preluat cu un alt automobil şi l-au transportat la Bruxelles, unde a fost arestat patru luni mai târziu, pe 18 martie 2016.

Atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic, s-au soldat cu 130 de morţi. Trei autori au comis masacrul de la sala de concerte Bataclan, iar alţi membri ai celulei jihadiste au atacat baruri şi restaurante. Trei atacatori sinucigaşi s-au aruncat în aer la arena Stade de France, care găzduia un meci de fotbal între echipele naţionale ale Franţei şi Germaniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.