Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Atitudine turbată, în pragul nebuniei' – Reacția Rusiei după ce Polonia a rupt relațiile energetice cu ea

vestidinrusia.ro
Dmitri Peskov

Autoritățile poloneze adoptă acum o poziție turbată față de Rusia, în pragul nebuniei, astfel că este dificil de prezis evoluția situației cu aprovizionarea cu gaze, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, relatează agenția TASS.

Anterior, autoritățile poloneze au anunțat decizia de a rupe acordul interguvernamental semnat în 1993 cu Federația Rusă privind aprovizionarea cu gaze a republicii.

"Vedem acum ce atitudine turbată, în pragul nebuniei, ia poziția autorităților poloneze", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului ca răspuns la o întrebare a TASS dacă este posibilă reluarea unei astfel de cooperări între Moscova și Varșovia.

Peskov a recunoscut că acum nu este deloc posibil să vorbim despre vreo relație contractuală cu această țară. "Polonia, știți, a refuzat de mult să plătească gazul, așa că pentru ca gazul să fie furnizat, aveți nevoie de: a) niște acorduri documentare; b) plata", a spus el.

În același timp, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse a reamintit că, deși Varșovia a refuzat de mult timp să plătească, "continuă să primească indirect gaz rusesc, pur și simplu cumpărându-l mai scump - pe de altă parte, conform unei scheme bine-cunoscute". "Ce se va întâmpla în continuare, acum aproape nimeni nu va îndrăzni să prezică. Pentru că pur și simplu nu este posibil", a conchis el.

Potrivit reprezentantului Kremlinului, ținând cont de pașii anteriori ai Poloniei, decizia sa actuală este de mică importanță. "Dar este necesar să analizăm cu atenție posibilele consecințe pentru tranzit", a adăugat el.

Acordul dintre Rusia și Polonia

Acordul privind crearea unui sistem de conducte de gaz pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Poloniei și furnizarea de gaze rusești republicii la 25 august 1993 a fost actualizat ultima dată de către părți în 2010. La acea vreme, la Varșovia a fost semnat un tratat privind amendamentele, precum și un protocol privind modificarea protocolului adițional la acord, semnat la 12 februarie 2003. Documentele prevedeau o creștere treptată a volumului livrărilor de gaze rusești către Polonia, începând de la 9,7 miliarde de metri cubi în 2010 și până la 11 miliarde de metri cubi în 2012 și în anii următori. În același timp, societatea mixtă EuRoPol GAZ a transferat funcțiile operatorului tehnic al tronsonului de gazoduct care trece prin Polonia către compania poloneză de stat Gaz-System.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.