Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au apărut primele imagini cu balonul chinez doborât de armata americană (Foto)

US Navy
balonul doborat

Au fost făcute publice primele imagini cu operațiunea de recuperare a balonului de spionaj al Chinei care a fost doborât sâmbătă de aviația militară americană, relatează BBC.

Comandamentul Forțelor Navale americane a postat mai multe fotografii pe pagina sa de Facebook care arată resturi mari din balon urcate într-o ambarcațiune. Prezența balonului în spațiul aerian al SUA a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat american Antony Blinken anulând imediat o călătorie care ar fi trebuit să aibă loc în weekend în China, din cauza „actului iresponsabil” al autorităților de la Beijing. Statele Unite au recuperat primele resturi ale balonului chinezesc doborât sâmbătă, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, adăugând că nu se pune problema restituirii lor Chinei, relatează AFP.

Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, „au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. „Condiţiile meteo” nu au permis până acum să se efectueze operaţiuni de recuperare subacvatice, a precizat el, adăugând că Statele Unite nu „intenţionează să restituie” Chinei resturile colectate.

În timp ce preşedintele american Joe Biden este criticat de opoziţia republicană pentru că, potrivit acesteia, a durat prea mult să doboare dispozitivul, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că această întârziere le-a oferit americanilor „o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia” balonul, aşteptând ca resturile să ofere informaţii suplimentare.

El a dat asigurări că Statele Unite „au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile”. În cele din urmă, John Kirby a spus că administraţia Biden „a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii” despre survolările baloanelor din China care au avut loc şi în timp ce Donald Trump era preşedinte, notează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit Pentagonului, baloane chineze au survolat în trei rânduri, pentru scurte perioade, teritoriul american în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi o dată, tot pentru scurt timp, la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden.

Scandalul iscat de balon, despre care Beijingul a insistat că este unul civil și care a intrat accidental în spaţiul aerian american, a tensionat şi mai mult relaţiile şi aşa dificile dintre cele două puteri şi a determinat Washingtonul să anuleze o vizită prevăzută la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.