Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au folosit Verzii din Germania banii din impozitele plătite de nemți pentru atacuri asupra Israelului?

Radu Pop
thestatesman.com
razboi-israel-gaza-hamas

Au folosit Verzii din Germania banii din impozitele plătite de nemți pentru atacuri asupra Israelului?

„(...) Când Rina Shnerb a vizitat izvorul natural Ein Bubin din apropierea așezării evreiești Dolev din Cisiordania împreună cu tatăl și fratele ei, pe 23 august 2019, teroriștii au detonat un dispozitiv exploziv folosind detonarea de la distanță. Tânăra de 17 ani a fost ucisă, tatăl și fratele ei au fost răniți și transportați cu elicopterul la spital”, astfel începe un amplu articol de investigație din publicația germană Spiegel.

„Ancheta a condus anchetatorii israelieni la FPLP, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (...) La patru luni de la atac, aproximativ 50 de membri FPLP au fost arestați, potrivit agenției de informații interne israeliene Shin Bet. În urma interogatoriilor, anchetatorii ar fi aflat despre șase organizații care au fost clasificate anterior ca parte a societății civile palestiniene și care erau considerate inofensive. Ele au nume răsunătoare precum Asociația pentru sprijinirea prizonierilor și drepturile omului Addameer, Defense for Children International – Palestina sau Uniunea Comitetelor de Muncă Agricolă și își finanțează proiectele în teritoriile ocupate prin donații private și publice – inclusiv din partea Uniunii Europene și Germania. În octombrie 2021, Israelul a clasificat cele șase ONG-uri drept organizații teroriste. Acuzația: au strâns donații din întreaga lume sub pretextul drepturilor omului pentru a finanța operațiunile teroriste ale FPLP”, se arată în articolul din Spiegel publicat pe data de 28 iulie 2023.

Situația și informațiile au ajuns până la Berlin: „La Berlin, relațiile cu cele șase ONG-uri au dus la un conflict grav în cadrul guvernului federal. Ministerul de Externe, condus de Annalena Baerbock (Verzii), și Ministerul de Interne, condus de Nancy Faeser (SPD), se ceartă în această privință de peste un an. Ministerul de Externe nu este convins de această chestiune. La sfârșitul lunii iunie, ministerul condus de Baerbock și-a reiterat evaluarea într-un răspuns la o întrebare a grupului parlamentar de stânga din Bundestag, potrivit căreia dovezile israelienilor nu sunt suficiente. Încă din iulie 2022, Ministerul de Externe, împreună cu alte opt ministere europene de externe, au declarat că <> nu a fost primită de la Israel care să justifice o schimbare de politică. Ministerul Federal de Interne a fost surprins de acest lucru. La urma urmei, israelienii și-au prezentat descoperirile în timpul mai multor vizite la Berlin și astfel i-au convins pe oficialii lui Faeser. În trecut, ei primiseră în mod repetat informații despre activități teroriste de la autoritățile israeliene. Hezbollah a depozitat substanțe chimice care pot fi folosite pentru a produce explozibili într-o companie de transport maritim din sudul Germaniei. Unele dintre descoperirile din Israel au ajutat, de asemenea, ministerul să interzică cluburile extremiste”.

„Disputa arată cât de diferit văd oamenii din guvernul federal conflictul din Orientul Mijlociu. (...) Ministerul de Interne are încredere în avertismentele Israelului și consideră că poziția Ministerului de Externe este neglijentă. Experții lui Faeser consideră că probele împotriva celor șase ONG-uri sunt atât de incriminatoare încât ar putea apărea în fața unui tribunal german. Nu se pot elimina pur și simplu dovezile legăturilor personale dintre organizații și FPLP”, se mai arată în articol.

„Israelienii au oferit, de asemenea, dovezi concrete cu privire la modul în care banii din impozitele plătite în Europa ar putea fi folosiți abuziv în scopuri teroriste. Printre cei arestați s-au numărat și patru persoane care au lucrat ca contabili. Costurile acestor ONG-uri au fost umflate folosind chitanțe false pentru a obține donații mai mari de la partenerii din Europa. Israelienii nu neagă că cele șase organizații desfășoară proiecte umanitare, dar, cu toate acestea, se spune că cheltuielile reale au fost mai mici. Diferențele s-au îndreptat către activități teroriste - în jur de 50 până la 70 la sută din donații. Ministerul de Externe nu pare impresionat de acest lucru. Oficialii lui Baerbock se îndoiesc că sume atât de mari ar fi putut fi manipulate de-a lungul anilor de organizații ale căror proiecte au fost examinate meticulos. Pe de altă parte, declarațiile martorilor pe care se bazează acuzațiile sunt privite critic - și din cauza metodelor de interogare israeliene. Potrivit propriilor declarații, Ministerul de Externe nu sprijină în prezent niciun ONG palestinian. În mod indirect, totuși, banii din impozite încă mai circulă către ei prin intermediul organizațiilor germane de ajutor pentru dezvoltare”, este concluzia amplului articol publicat de jurnaliștii germani de la publicația Spiegel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.