Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au fost anunțate primele sentinţe în cazul atentatelor din 2016 de la Bruxelles, cel mai mare proces din ţară

france24.com
proces atentate bruxelles

O instanţă belgiană a condamnat vineri opt inculpaţi în cel mai mare proces din ţară în legătură cu atentatele islamiste din 2016 de la Bruxelles, soldate cu 35 de morţi, informează Reuters şi AFP, citate de news.ro.

La 22 martie 2016, două atentate cu bombă au vizat aeroportul din Bruxelles, iar cea de-a treia bombă a explodat la metroul din oraş, unde a făcut cele mai multe victime.

Şase bărbaţi, care au fost găsiţi vinovaţi de crimă şi tentativă de crimă pentru rolul lor în aceste acte teroriste, au primit vineri pedepse cuprinse între 20 de ani de închisoare şi închisoare pe viaţă.

Printre cei condamnaţi se numără şi Salah Abdeslam, care a fost principalul suspect şi în procesul pentru atacurile de la Paris din 2015 care au ucis 130 de persoane. Instanţa a considerat că pedeapsa franceză de închisoare pe viaţă pronunţată pentru rolul său în atacul de la Paris din 2015 şi pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru un schimb de focuri de arme la Bruxelles au fost suficiente, astfel că nu a primit o pedeapsă suplimentară.

Căutat după ce a fugit din capitala franceză în 2015, el a fost prins la Bruxelles cu patru zile înainte de atacurile din Belgia.

Mohamed Abrini, "omul cu pălărie" care i-a însoţit pe jihadiştii care au murit în atentatele sinucigaşe de pe aeroportul din Bruxelles de la 22 martie 2016, a fost condamnat vineri seara la 30 de ani de închisoare pentru implicarea sa în atentate.

Dintre cei opt bărbaţi găsiţi vinovaţi, la sfârşitul lunii iulie, de implicare sau complicitate în atentatele din 22 martie 2016, soldate cu 35 de morţi, trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă: Osama Atar (judecat în lipsă, fiind presupus mort în Siria), Osama Krayem şi Bilal El Makhoukhi.

Tunisianul Sofien Ayari, deja condamnat ca şi Abdeslam pentru împuşcăturile din Rue du Dries, a beneficiat de acelaşi raţionament juridic ca şi Abdeslam şi nu a primit nicio pedeapsă suplimentară.

Belgiano-marocanul Ali El Haddad Asufi şi belgo-rwandezul Hervé Bayingana Muhirwa au fost condamnaţi la 20 şi, respectiv, 10 ani de închisoare. Nu s-a dispus decăderea din cetăţenia belgiană pentru cinci bărbaţi, inclusiv pentru Abrini, aşa cum solicitase procuratura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.