Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a găzduit închisori CIA? Delegație europeană vine în Parlament

top secret

O delegatie a Parlamentului European, menita sa clarifice cele mai noi informatii despre presupusa implicare a Romaniei intr-un program secret CIA, vrea sa efectueze, in 24-25 septembrie, o vizita de documentare in Romania.

Oficiali europeni au cerut Senatului o intalnire cu parlamentarii romani implicati intr-o ancheta similara in anul 2006.

Dupa ce raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, preciza ca in Polonia si Romania au existat centre de detentie ale CIA intre 2002 si 2005, cu acordul presedintilor celor doua tari, o comisie condusa de Norica Nicolai a inceput sa verifice acuzatiile si a dezmintit faptu ca in Romania ar exista inchisori CIA pentru prizonieri supecti de terorism.

Controversa a fost reluata recent dupa ce in raportul Comisiei de Informatii din Senatul SUA privind programul de interogare al CIA sunt mentionate inchisori din cinci tari: Polonia, Romania, Lituania Afganistan, Thailanda. In raport se arata ca CIA a decis amplasarea unor centre de detentie in Romania si Lituania in 2002 si 2003, iar primii detinuti ai CIA ar fi ajuns in inchisoarea din Romania in toamna anului 2003.

In urma acestor informatii, Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din PE a inceput sa verifice informatiile din Raportui Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA.

In acest scop s-a decis recent constituirea unui Grup de lucru informal, a carui activitate va incepe in septembrie 2015 prin organizarea unei audieri publice in 14-15 septembrie si, respectiv, realizarea unei vizite de documentare in Romania de catre o delegatie condusa de presedintele comisiei LIBE, Claude Moraes, programata pentru perioada 24-25 septembrie.

Membrii grupului de lucru informal sunt interesati ca delegatia LIBE sa aiba o intalnire cu parlamentari care au facut parte din Comisia Senatului care a investigat alegatiile referitoare la gazduirea unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei, al carui raport a fost adoptat in 2008.

Oficialii europeni spun ca este vorba despre “o problema cu potential sensibil deosebit”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.